duminică, 3 mai 2015

Un film-simbol al generaţiei hippie - Zabriskie Point

...In legătură cu Zabriskie Point, Antonioni declară: "Călătorind în lung şi în lat prin Statele Unite, la un moment dat am avut dorinţa să fac un film. E o ţară în care imaginile îţi sar în ochi la fiecare popas. Dintre toate filmele mele acesta este în cea mai mare măsură improvizat în timpul turnării. Personajele mele încarnează contrastul actual dintre tineret şi civilizaţie".
Într-adevăr, acţiunea are loc în timpul unor revolte studenţeşti; un tînăr este urmărit pentru o crimă pe care n-a comis-o şi fură un avion cu care fuge în deşert.
Pe drum, aflat în avion, el agaţă o tînără dintr-un automobil, într-o scenă unică în istoria filmului.

Zabriskie Point, locul care l-a inspirat pe Antonioni, este un monument geologic, o imensă ciudăţenie naturală, unde cei doi ajung, fac dragoste şi îşi imaginează o comunitate flower-power, practicînd amorul liber în acest loc parcă făcut pentru aşa ceva, totul pe muzica special compusă de Pink Floyd.
 Magnifică este însă scena finală a filmului: aflînd faptul că poliţiştii l-au împuşcat pe tînăr, fata, aflată în faţa unei luxoase vile în care se organizau întîlniri pentru oamenii de afaceri, o face să explodeze numai prin forţa privirii.


Lenta planare a obiectelor destructurate este filmată tot pe muzica celor de la Pink Floyd.

 Niciodată după acest film nu s-a reuşit o expresie mai pură şi mai esenţializată a revoltei împotriva sistemului, ulterior spiritul generaţiei hippie pierzînd treptat bătălia cu acest inamic cu mult mai puternic.
Cei doi tineri sunt interpretaţi de Daria Halprin şi Mark Frechette.

Sursa:Agenda LiterNet

...Zabriskie Point este un film din 1970 al regizorului italian Michelangelo Antonioni aparținând mișcării de contracultură de la sfârșitul anilor '60 din Statele Unite. Unele dintre scene au fost filmate chiar la Zabriskie Point în Valea Morții.
A fost al doilea dintr-o serie de trei filme regizate de Antonioni în limba engleză pentru producătorul Carlo Ponti și distribuite de MGM. Celelalte două au fost Blowup (1966) și Profesiunea: reporter (1975). Deși a căpătat în timp statutul de film idol, Zabriskie Point a fost un eșec comercial de proporții fiind trecut cu vederea de majoritatea criticilor la lansarea sa. Filmul a mai fost numit "unul dintre cele mai extraordinare dezastre din istoria cinematografiei moderne".

Citeste mai departe pe Wikipedia

Niciun comentariu: