miercuri, 3 iunie 2015

Geniu in matematica la doar 15 ani

Stefan Balauca, elev in clasa a IX a la Colegiul National "Mihai Eminescu" din Botosani, este considerat un fenomen national. Poreclit de colegi si profesori "Einstein de Botosani", Stefan a reusit sa se califice la Balcaniada de matematica pentru juniori, din aceasta vara, programata in Serbia, in intervalul 24-28 iunie, cu punctaj maxim. Calificarea nu a fost usoara, iar Stefan Balauca a trebuit sa treaca de o serie de baraje si testari grele. "Au fost doua baraje consecutive. In cele din urma au fost selectionati doar sase copii din tara la una dintre cele mai puternice competitii de matematica din Europa, Balcaniada din Serbia. Stefan a obtinut un punctaj foarte bun. Este vorba de 128 de puncte. Urmatorul elev a avut 105 puncte", spune Cristina Balauca, mama lui Stefan.
Citeste si: Nunta anului la Botosani

Performantele lui "Einstein de Botosani"

Medaliat cu argint la Olimpiada Internationala de Stiinte, performanta lui Stefan Balauca este cu atat mai mare cu cat, intr-un singur an, a ajuns sa conduca echipa Romaniei la doua competitii internationale majore. In luna decembrie a anului 2014 a fost varful de lance al echipei Romaniei la Olimpiada Internationala de Stiinte din Argentina, obtinand si cel mai bun rezultat al echipei, o medalie de argint. In iunie, Stefan a obtinut media cea mai mare din echipa, asteptandu-se de la el o noua performanta. "Sansele de a obtine un rezultat foarte bun, sunt mari. As putea spune ca speram ca Stefan in special sa aduca o medalie Romaniei", mai spune Cristina Balauca.

Codrin ISPAS

In urma punctajului obtinut, Stefan Balauca va conduce echipa Romaniei la Balcaniada. Alaturi de acesta s-au mai calificat elevi din Bistrita, Bucuresti si Constanta. In total, este vorba de o echipa de sase elevi, care vor pleca in Serbia.
 
Marti, 02 Iunie 2015,
Sursa: Evenimentul Regional al

Niciun comentariu: