vineri, 5 iunie 2015

The Diplomat: Analiza politicii interne a Iranului in problema acordurilor nucleare


HotNews [4/06/2015]

In Teheran, conservatorii dezbat impreuna cu moderatii problema nucleara si viitorul politicii externe a Iranului, scrie The Diplomat.

Teheranul este in expectativa in fata datei limita de 30 iunie, pentru stabilirea unui acord nuclear intre Iran si P5+1.

 Insa pentru a putea spune ca cele doua factiuni politice principale ale Republicii Islamice - moderatii si conservatorii - impartasesc aceleasi pareri cu privire la posibilitatea unui acord final si la utilitatea acestuia pentru Iran, acestea vor trebui sa treaca peste o schisma fundamentala ce a impartit Republica Islamica in doua tabere cu pareri diferite in legatura cu viitorul statului pe plan international si cu relatiile cu Statele Unite in particular.

Guvernul moderat al presedintelui Hassan Pouhani a salutat rapid acordul interimar din 2 aprilie, de la Lasanne, considerandu-l drept un pas spre reintoarcerea Teheranului pe scena politica globala. Aceasta a fost, pana la urma, promisiunea facuta de Rouhani in campania sa electorala din 2013, cel mai explicit propusa in discursul lui de la Davos din ianuarie 2014.

"O noua cooperare cu celelalte state, atat in sfera nucleara cat si in alte zone, va incepe o noua pagina", a asigurat Rouhani, adresandu-se unei populatii nerabdatoare dupa anuntarea acordului de la Lausanne.

Inca de la inceputul mandatului, Rouhani s-a asigurat sa obtina suportul autoritatii politice ultime, Liderul Suprem Ayatojjah Khamenei. Rouhani, constient de faptul ca agenda sa politica depinde de vointa liderului suprem, a felicitat public pe Khamenei pentru acord intr-o incercare clara de a-l determina pe acesta din urma sa urmareasca progresul diplomatic.

Insa Khamenei nu a fost impresionat. In decurs de o saptamana acesta a emis un raspuns oficial prin care spunea ca era felicitarile erau premature in conditiile in care nu s-a obtinut nimic de fapt.
           
[cititi articolul complet în HotNews]

Niciun comentariu: