sâmbătă, 6 iunie 2015

Victoria, Victor si Viktor: Povestea celor trei purcelusi, din nou actuala

Sursa foto:Centrul de Informatii Strategice pe zona Euroasiatica
 
O coincidenta interesanta face ca pe trei mari actori ai realitatii geopolitice ai zonei Europei Centrale sa ii cheme la fel. Victoria Nuland, Viktor Orban si Victor Ponta sunt subiectul unei analize despre coruptie si regresul democratiei si al politicii.
Remarca ii apartine lui Valentin Vilcan - analist si specialist in culesul de informatii, fost angajat al SRI, abolvent al Academiei Nationale de Informatii si detinator al unui doctorat in psihologie sociala - si o dezvolta intr-un eseu despre situatia incurcata si ingrijoratoare din regiunea Europei Centrale si de Est, pentru Centrul de Informatii Strategice pe zona Euroasiatica (CESI).

"Si chiar cand colaboram pentru a ne apara pe plan extern valorile noastre, trebuie sa le intarim pe plan intern. Azi, in Europa Centrala, as spune, amenintarile interne la adresa democratiei si libertatii ne ingrijoreaza.

Nuland, atac la liderii corupti din Europa: Ungaria reactioneaza, Ponta nu comenteaza, PSD da vina pe Basescu

In toata regiunea, cele doua cancere - regresul democratiei si coruptia - ameninta visul celor care au luptat pentru ele din 1989. Si chiar daca beneficiaza de avantajele apartenentei la NATO si Uniunea Europeana, gasim lideri in regiune care par sa fi uitat valorile pe care aceste institutii se bazeaza.

Asa ca azi ii intreb pe acesti lideri: cum puteti sa dormiti linistiti sub protectia Articolului 5 din documentul fondator al NATO in timp ce impuneti 'democratia neliberala' ziua; promovati nationalismul; restrangeti libertatea presei sau demonizati societatea civila?

Va intreb aceleasi lucruri pe cei care ii aparati pe oficialii corupti de justitie; care treceti peste vointa Parlamentului atunci cand va convine; sau incheiati afaceri murdare care maresc dependenta tarilor voastre de o singura sursa de energie in ciuda pretinselor politici de diversificare".

Nu este Shakespeare, spune Vilcan, ci discursul Victoriei Nuland, la o intalnire a Forumului Strategiei pentru Europa Centrala din Washington. Primul care a reactionat la discurs a fost premierul roman Victor Ponta: "Intrebati-l pe primul ministru al Ungariei, nu e cazul Romaniei".

Reactia Ungariei: Zsolt Nemeth, seful Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului maghiar, a acuzat SUA ca nu nominalizeaza un ambasador asa cum ar trebui, masura prin care ar putea avea o perspectiva mai corecta asupra Ungariei.

"Nu pot intelege aceasta reactie neprofesionista si copilareasca a celor doi premieri in legatura cu un discurs si o declaratie a Departamentului de Stat al SUA. Victoria Nuland nu este un comendiant de scena, este chiar secretarul american pentru Afaceri Europene si Euroasiatice. Doar daca... doar daca cei doi premieri se adreseaza de fapt publicului intern, in stilul lor specific", spune Vilcan...citeste mai departe

Sursa:Ziare.Com
Data:11/11/2014

Niciun comentariu: