sâmbătă, 11 iulie 2015

Artiştii de la Teatrul de Artă Deva, pe scena unui festival din Maroc. Piesa „Camera de hotel” se joacă la CasablancaMesagerul Hunedorean [9/07/2015]

În premieră, artiştii Teatrului de Artă Deva au fost invitaţi să participe la Festivalul International de Théâtre Universitaire de Casablanca (FITUC) găzduit de cunoscutul oraş marocan. Ediţia a 27-a a festivalului se desfăşoară sub înaltul patronaj al Majestăţii Sale, Regele Mohammed al VI-lea.
Recital din repertoriul Mariei Tănase„Este onorant pentru noi, ca instituţie, să participăm la acest eveniment. Colegii mei care vor face deplasarea vor reprezenta România chiar în deschiderea festivalului, ca şi spectacol model. Tema sau „obligo-ul” pe care l-au primit toţi participanţii este psihodesignul sau dimensiunea psihologică a teatrului şi tocmai aici, teatrul nostru excelează prin ultima sa producţie, „Camera de hotel” de Constantin Cubleşan, în regia prof.dr. Zoltan Schapira, psihodesignul fiind asigurat de dr. Olivia Costea, ambii cetăţeni suedezi de origine română. Olivia Costea este şi consulul onorific al României în Suedia. O surpriză plăcută pentru participanţi, care sunt din Egipt, Croaţia, Mexic, Germania, România, Sudan, Arabia Saudită şi Maroc, dar şi pentru spectatori, va fi recitalul colegei noastre, solista Elena Lucaci, din repertoriul Mariei Tănase, recital ce va deschide festivalul”, a declarat Nelu Ardelean, managerul Teatrului de Artă Deva.
În prezenţa ambasadorului României
Festivalul se desfăşoară în perioada 24-29 iulie. Delegaţia deveană este formată din 10 persoane, artişti, personal tehnic, fiind condusă de directorul artistic al Teatrului, Mihai Panaitescu. În Maroc, cei 10 se vor întâlni cu regizorul Yoltan Schapira şi cu Olivia Costea. Ţara noastră este reprezentată pe lângă delegaţia deveană, şi de reprezentanţi ai Universităţii de Arte din Târgu Mureş. Ţările apropiate de Maroc vin cu câte patru, cinci grupuri la festival. La eveniment va participa şi Simona Mariana Ioan, ambasadorul României în Maroc.           
[cititi articolul complet în Mesagerul Hunedorean]

SINOPSIS ”CAMERA DE HOTEL” DE CONSTANTIN CUBLEȘAN

La câteva luni după căderea comunismului
     Acțiunea piesei are loc în primăvara anului 1990 în România, la câteva luni după căderea comunismului. Începuseră ”durerile nașterii” democrației, societatea se confrunta cu o avalanșă de informații și schimbări greu de înțeles și de gestionat.

Între o logodnică părăsită şi o idilă nevinovată
    Valentin, unul dintre românii  plecați în Suedia, se întoarce pentru prima dată după 8 ani în țară în speranța că își va regăsi logodnica părăsită. Dorea să o convingă să-l urmeze în țara unde se realizase profesional dar nu reușise să-și întemeieze o familie.
În tren întâlnește însă o tânără cu care se înfiripă o idilă nevinovată.
    Dar surpriza cea mai neașteptată este aflarea veștii că este tatăl unei fetițe născută după plecarea lui din România.
Ce va alege Valentin ?
    Cum gestionează fiecare personaj situația neașteptată în care este pus, ce va alege Valentin între responsabilitatea de părinte și sentimentele personale vom afla pe parcursul spectacolului.
    Subiectul piesei este inspirat de fapte reale.  
Premiera va avea loc în 9 mai ora 19.00.
Regie: Prof.Dr. Zoltan Schapira-Suedia; Psihodesign: Dr. Olivia Costea-Suedia.
Sursa:Vocea Hunedoarei

VIDEO:CAMERA DE HOTEL, UN SPECTACOL PLIN DE EMOȚIE
Publicat pe 11 mai 2015
Spectacolul s-a jucat sâmbătă seara pe scena Teatrului de Artă Deva

Niciun comentariu: