sâmbătă, 18 iulie 2015

Decesul lui Jean Lacouture,jurnalist si biograf al marilor personalitati din secolul XX

 


Jurnalistul francez și istoric Jean Lacouture, inclusiv biograful generalului de Gaulle, Blum și Champollion, a murit joi, la 94 ani.
 
Jurnalistul si istoricul francez Jean Lacouture, mort joi saisprezece iulie, la vârsta de 94, și-a asociat numele  marilor figuri ale secolului XX, carora le-a dedicat biografii monumentale, dezvăluind o fascinație cu puterea pe care, uneori, subminat pertinența analizei.
Jurnalist de stanga, Lacouture a fost în anii 1950 un susținător puternic al decolonizării, foarte critic fata de generalul de Gaulle, care va fi de 30 de ani mai târziu un biograf pretentios si comprehensiv.
Blum, Mauriac, Malraux, Nasser, Ho Chi Minh, Mendes France, Champollion, de Gaulle și Mitterrand  sunt analizati  pretentios de Lacouture.
Indragostit de de istorie și pe cei care schimba cursul, el a arătat o capacitate impresionanta de a lucra și de a sintetiză,  acumulând anecdote și detalii necunoscute publicului, în care el a vrut să vadă realitatea puterii politice și intelectuale...citeste mai departe

Sursa:France24

Data:17 iulie 2015

Niciun comentariu: