joi, 6 august 2015

Brasov. Poiana.Produse zaharoasePoiana Produse Zaharoase a fost o companie producătoare de ciocolată din Brașov.

Fabrica a fost construită în mai multe etape: În anul 1899 a fost construită fabrica de produse din ciocolată "Hess" - Unitatea 1, actuala unitate a Kraft Foods România de pe strada Al. Ioan Cuza nr.3.

În anul 1925 a fost construită fabrica de ciocolată și specialități din ciocolată, fabrica deschisă de frații Stollwerk veniți din Bratislava – Unitatea 2, actuala unitate a Kraft Foods România de pe strada De Mijloc nr.37 A.

Între anii 1948 - 1954 o dată cu naționalizarea, statul devine proprietar al ambelor unități producătoare de ciocolată din Brașov iar în anul 1954 ambele unități producătoare de ciocolată se unesc în aceeași fabrică sub aceeași denumire: „Dezrobirea”.

 După 12 ani denumirea aceastei fabrici este din nou schimbată. Astfel în anul 1966 „Cibo” va deveni pentru încă 25 de ani noua denumire a fabricii de ciocolată din Brașov.

În anul 1989 fabrica de ciocolată „Cibo” va deveni „Poiana – Produse Zaharoase S.A”.

 O dată cu redenumirea acesteia, noi strategii de marketing au fost adoptate, astfel încât fabrica lansează în același an pe piața românească noi mărci de produse zaharoase, acum devenite tradiționale: „Poiana", „Silvana", „Smash", „Suchardine", „Sugus".

În urma achiziției din anul 1994 de către Compania Multinațională Kraft Foods, a fabricii „Poiana – Produse Zaharoase S.A.” aceasta din urmă își va schimba denumirea în „Kraft Jacobs Suchard Romania S.A.” iar în anul 2000, Kraft Jacobs Suchard este numită „Kraft Foods România”.

 Ca urmare a crizei economice din anii 2008-2009, fabrica din Brașov și-a încetat activitatea, produsele Poiana menținându-se pe piața românească, fiind însă importate.
În 2013 „Kraft Foods România” și-a schimbat numele în „Mondelēz România” ca urmare a împărțirii companiei mamă „Kraft Foods” in „Kraft Foods Group, Inc.” și „Mondelēz International”.

Sursa:Wikipedia

Niciun comentariu: