duminică, 23 august 2015

CineMagia: Jacques TatiBiografie

Jacques Tati, pe numele său adevărat Jacques Tatischeff, s-a născut în orășelul Le Pecq, lângă Paris, în 1907. Era un mare sportiv, ce își distra colegii de echipă după joc, mimând meciurile de rugby pe care abia le încheiaseră. În anul 1934, în timpul unui bal, s-a ivit oportunitatea de a prezenta aceste numere de mimă. Maurice Chevalier și Mistinguett erau cele două nume de pe afiș, dar Tati a devenit repede centrul atenţiei. Colette, râzând alături de întregul Paris, a scris: „Cred că nicio petrecere, niciun număr artistic sau acrobatic, nu va mai putea să se lipsească de acest artist incredibil care a inventat ceva – ceva la intersecţia dintre sport, dans, satiră și „tablou viu”.

A inventat un ansamblu: jucătorul, mingea și racheta; mingea și portarul; boxeurul și adversarul acestuia; bicicleta și biciclistul. Tati visa la o carieră în cinema. Era fascinat de artiștii americani de comedie cum ar fi W.C. Fields și Buster Keaton. În anul 1932, a filmat Oscar, champion de tennis, cu prietenul său Rhum clovnul, urmat de On demande une brute în anul 1934 și Gai dimanche în 1935. În 1936, a jucat în Soigne ta gauche, un scurtmetraj de Rene Clement. Au urmat roluri în filmele Sylvie et le fantôme și Le diable au corps. De asemenea, a regizat o rolă de peliculă numită L’écoledes facteurs (1974) pregătind terenul pentru Jour de fête…

Cinematografele au refuzat timp de un an să proiecteze Jour de fête: „Este amuzant dar chiar credeţi că publicul va înţelege? Nu este nicio vedetă în filmul acesta…”.

Totusi, filmul a fost prezentat într-o seară unui public din Neuilly ca supliment la programul obișnuit – spectatorii au murit de râs timp de 90 de minute, cât a durat filmul. Cariera lui Jacques Tati a început! În afara Franţei, comedia lui Tati a câștigat premii prestigioase. A câștigat premiul pentru Cel mai bun regizor în 1949 la Festivalul de film de la Veneţia și i s-a acordat Marele premiu al cinematografiei franceze în 1950...citeste mai departe

Sursa:CineMagia.ro

VIDEO:Jour de fête de jacques Tati : bande-annonce 2013

Zi de sărbătoare este un film francez regizat de Jacques Tati, lansat în 1949. Dupa ce factorul postal Francois asista la proiectia unui film despre meseria de postas asa cum este practicata in America,el isi face serviciu in mare viteza cu vechea sa bicicleta.
Cand ziua localitatii se sfarseste,comunitatea se intarce la linistea de dinainte sarbatorii

Sursa:Wikipedia

Niciun comentariu: