sâmbătă, 29 august 2015

"Controale sistematice şi patrule" după atentatul din trenul Thalys

La Paris are loc o reuniune pe tema întăririi securității în mijloacele de transport europene, și în special în trenuri.

Trupe antitero. Foto: commons.wikimedia.org.

Douăzeci de miniştri şi comisari europeni se reunesc la Paris ca să discute mijloacele prin care poate fi întărită securitatea în mijloacele de transport, în special în trenuri.
Participă şi coordonatorul european pentru lupta antiterorism. Reuniunea a fost convocată ca urmare a atentatului comis în 21 august într-un tren Thalys, pe ruta Amsterdam-Paris.
Urmează să fie analizate idei precum introducerea de controale sistematice şi de patrule în mijloacele de transport, dar şi efectuarea de controale selective la frontieră, de exemplu, în funcţie de ţara din care vine un avion.
Executivul comunitar susţine că efectuarea de controale de securitate în transportul feroviar ar fi compatibile cu regulile Schengen, dar că nu vor avea un efect echivalent cu controale la frontiere.
Înainte de reuniunea de la Paris a miniştrilor de interne şi ai transporturilor din Uniunea Europeană, la opt zile după atacul din trenul Thalys, guvernul belgian, de exemplu, a anunţat că este îngrijorat de ameninţările la securitatea ţării şi de imigraţia ilegală.
Premierul acestei ţări, pe teritoriul căreia în trenul Thalys un cetăţean de origine marocană a comis un atentat, spune că ia în considerare amendarea codului Schengen.
Guvernul belgian doreşte să facă cât mai multe propuneri, inclusiv cele legate de reintroducerea controalelor.
Comisia Europeană repetă faptul că statele membre au dreptul să reintroducă pentru 30 de zile controlul la frontiere, în caz de ameninţări serioase la siguranţa lor.

Sursa:Radio Romania Actualitati
Data:29 august 2015

Niciun comentariu: