duminică, 30 august 2015

Mari regizori romani: Mircea Danieluc-Croaziera (1981)Publicat pe 7 mai 2014
CROAZIERA lui Daneliuc este o alegorie, o satiră cruntă şi comică în acelaşi timp a realităţilor din anii regimului ceauşist.
Eroii săi sunt câştigătorii unui concurs organizat de partid, pentru a-i premia pe cei mai merituoşi oameni din diferite categorii profesionale.

 Pentru performanţele lor, aceştia primesc ca recompensă o croazieră pe Dunăre. Pe puntea vasului, toţi aceşti «campioni» pornesc o adevărată cruciadă de afirmare, într-o lume în care nimeni nu ascultă pe nimeni, un talmeş-balmeş tragi-comic, un fel de Turn Babel plutitor, care scoate la lumină: ambiţii meschine, cabale, manevre de demolare a adversarului, iubiri, trădări, subterfugii, delaţiuni, etc.

Locaţia şi timpul scurt accelerează formarea unei comunităţi în care idealurile, speranţele, visele frumoase sunt reprimate, suprimate. O lume în derivă. Aluzia este directă la Romania anilor '80!

 Finalul este marcat de discursul mincinos şi emfatic al căpitanului vasului. Trecând sub tăcere adevărul, incidentele, rebelii, revoltele, el «proclamă» o armonia generală, în care "rătăciţii" au redevenit cuminţi şi «întineriţi», încolonaţi pe «drumul cel bun». - See more at: http://www.filmedecolectie.ro/produs/...

Niciun comentariu: