miercuri, 5 august 2015

Tunelurile lui El Chapo, eternul fugarDupă doar 17 luni în cea mai sigură închisoare mexicană ”El Altiplano”, sâmbătă 11 iulie Joaquin ”El Chapo” Guzman (58) a fugit pentru a doua oară dintr-o celulă printr-un tunel lung de peste 1.600 de m care se termina sub duşul din camera sa şi care era chiar luminat, la capătul celălalt având ieşire într-un depozit părăsit în care îl aştepta o motocicletă.

Corupţia şi tunelurile
El Chapo este cunoscut nu doar pentru şefia unuia din cele mai importante carteluri de droguri, Cartelul din Sinaloa, dar şi pentru tunelurile construite pentru traficul de droguri. El Chapo este cel care a introdus această tactică de a transporta drogurile în SUA pe sub graniţa dintre cele două ţări. El avea chiar un arhitect care îi construia tunelurile încă de la începuturile anilor 1990.
Exactitatea construcţiei tunelului care are ieşirea chiar sub celula şefului cartelului din Sinaloa i-a făcut pe mulţi să vorbească despre cumpărarea planurilor închisorii sau despre folosirea planurilor accesibile prin Google Earth. Dar fuga lui El Chapo n-ar fi putut fi posibilă fără corupţia din sistemul penitenciar. Un alt traficant de droguri care avea o celulă aproape de cea a lui Guzman, El Teo a declarat că înainte de fuga sa s-au auzit zgomote specifice perforării cimentului fără să existe reacţii clare din partea autorităţilor. Înregistrarea camerei de filmat care supraveghea celula acestuia înregistra şi sunetul şi înainte de fuga propriu-zisă s-a auzit foarte clar zgomotul produs la perforarea cimentului.

 Atunci când imaginile au fost prezentate presei a fost eliminat sunetul tocmai pentru a nu dezvălui acest detaliu care arată ori complicitatea angajaţilor închisorii, ori ineficienţa acestora...citeste mai departe

Sursa:Adevarul
Data:4 august 2015

Niciun comentariu: