duminică, 6 septembrie 2015

R Moldova:Mai mulţi artişti refuză să concerteze pe 6 septembriePublicat pe 5 sept. 2015
Au boicotat în masă concertele ce vor avea loc mâine la Chişinău şi Orhei, în aceeaşi zi cu mitingul de amploare organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr". După ce ieri interpretul român Ştefan Bănică Junior, care urma să concerteze în capitală duminică, a anunţat că a refuzat invitaţia pentru a nu se pomeni într-un context controversat, exemplul i-a fost urmat şi de alţi unsprezece artişti. „6 septembrie este ziua când alte valori au prioritate", a scris, de exemplu, cântărețul autohton, Pasha Parfeni.

La concertul din capitală anunţat acum două zile de Unite, parte componentă a operatorului naţional Moldtelecom, au fost invitaţi să cânte Ştefan Bănică Junior, James Arthur, Sunstroke Project, Dan Balan, Pasha Parfeni, Tania Cerga, Natalia Gordienko, Alexandra Stan, Zinaida Julea, formaţia Akord, Vitalie Dani, Ionel Istrati, dar şi intrepreţii ruşi Dima Bilan, Filip Kirkorov şi Vera Brejneva. Iar la Orhei, acolo unde va avea loc un iarmaroc de toamnă - artista din România, Loredana, Pavel Stratan, dar şi cântăreţul rus Nicolai Baskov. Rând pe rând o serie de artişti au anunţat pe o reţea de socializare că refuză să participe la concerte, întrucât evenimentele se suprapun cu protestul organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr", care va cere, printre altele, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, întoarcerea miliardului furat, demisia şefilor mai multor instituţii ale statului şi depolitizarea justiţiei.

De exemplu, Orheiul, unde pe scenă urmau să urce trei artişti, a rămas doar cu unul - rusul Nicolai Baskov. Loredana şi Pavel Stratan au postat pe o reţea de socializare că refuză să vină.

Oamenii au apreciat din plin mesajul Loredanei şi i-au mulţumit pentru gest. Şi interpretul Pavel Stratan a anunţat azi pe internet că nu mai vine la Orhei.

În timp ce moldovenii le mulţumeau artiştilor că nu acceptă să cânte la Orhei, primarul oraşului, controversatul om de afaceri, vizat în dosarul delapidărilor din sistemul bancar, Ilan Shor, s-a arătat suprins de acest boicot. Nemulţumit, acesta a scris pe o reţea de socializare că, cităm, regretă că unii artişti încurcă termenii de politică şi cultură şi că mulţi orheieni vor fi dezamăgiţi.
Refuzuri în lanţ şi în cazul concertului organizat de Unite la Chişinău. După ce ieri artistul român Ştefan Bănică Junior a anunţat pe internet că refuză invitaţia pe motiv că pe fondul unor divergenţe social-politice, nu-şi doreşte să fie pus în situaţia de a fi aplaudat de unii şi huiduit de alţii, exemplul i-a fost urmat şi de alţi nouă interpreţi, adică majoritatea celor care urmau să urce pe scena de la Moldexpo. Unul dintre aceştia este cântăreţul autohton Pasha Parfeni.

Şi solistul trupei SunStroke Project, Serj Ialovitski, a scris pe o reţea de socializare că nu va cânta duminică la Chişinău.

A explicat Ialovitsky. A urmat, într-adevăr o solidarizare a breslei artiştilor. Rând pe rând, Vitalie Dani, Zinaida Julea, Dan Bălan, formaţia Akord, Ionel Istrati, dar şi interpreta din Rusia, Vera Brejneva au scris pe o reţea de socializare că nu vor veni să cânte la concert. Gestul interpreţilor a emoţionat zeci de mii de internauţi, care le-au scris mesaje de mulţumire, exprimându-şi respectul pentru atitudinea care în opinia lor reprezintă o dovadă de demnitate.

Astfel pe scena de la Moldexpo, rămân să evolueze doar câţiva artişti: dintre cei moldoveni - Tania Cerga şi Natalia Gordienko, dintre cei români - Alexandra Stan, dintre ruşi - Filip Kirkorov şi Dima Bilan, dar şi britanicul James Arthur.

Precizăm că anterior membrii Platformei „Demnitate şi Adevăr" au calificat aceste concerte drept încercări de a distrage atenţia populaţiei de la mitingul antiguvernamental ce va avea loc mâine, la ora 12:00 în Piaţa Marii Adunări Naţionale, subliniind că gestul denotă cât de mare este frica oligarhului Vladimir Plahotniuc, cel care, în opinia lor, ar finanţa acest concert. Totodată, mulţi dintre moldoveni s-au declarat indignaţi şi au spus că nu se vor lăsa prinşi în această tentativă de manipulare

În aceste condiţii, internauţii nu au ezitat să facă glume şi să spună că în locul artiştilor care vor lipsi va cânta prim-vicepreşedintele PD, controversatul Vladimir Plahotniuc, care ştie să cânte la trompetă.

Deocamdată, nu se ştie cât va costa concertul organizat la Moldexpo. Responsabilii din cadrul întreprinderii de stat Moldtelecom, sub tutela căreia este şi Unite, au refuzat să ne spună care este suma alocată evenimentului, precizând că vor reveni cu detalii după concert. Mass-media vehiculează însă sume exorbitante. De exemplu, Filip Kirkorov care va cânta în capitală, ar avea onorarii de pâna la 120 de mii de euro. Dima Bilan ajunge la 50 de mii de euro, iar Nicolai Bascov - peste 120 de mii de euro

Niciun comentariu: