marți, 6 octombrie 2015

Arctica,teritoriul noilor disputeSe măreşte frecvenţa şocurilor care zguduie ordinea lumii de azi. Peste vară, China a produs un cutremur financiar major recurgând la devalorizarea yuanului, moneda naţională, şi anunţând o nouă scădere a ritmului de creştere economică. Dacă mai aveam nevoie de o probă a dependenţei economiei mondiale de China, scrie editorialistul ziarului Le Monde, răsturnările produse la Bursa din Shanghai ne-au făcut o demonstraţie eclatantă. Tradus, aceasta ar însemna că ritmul de creştere a economiei Chinei nelinişteşte şi când creşte, şi când descreşte. Să trecem într-o altă parte a acestui pământ: Marea Britanie şi Franţa au anunţat că sunt hotărâte să intervină militar pentru distrugerea califatului pe care fundamentaliştii islamici sunt pe cale să-l instaleze în nordul Irakului şi Siriei. Turcia iese din răbdarea abia strunită timp de decenii şi trece la reprimarea cu armata a tentativei kurzilor de a profita de balamucul din Orientul Mijlociu pentru a-şi constitui, şi ei, un stat al lor. Din câte ştiu, armata turcă este una dintre cele mai puternice şi mai moderne din lume; precizarea înlocuieşte o eventuală concluzie. Cât despre bulversarea Europei provocată de valul de imigranţi, devine îngrijorătoare nu numai soarta celor alungaţi din casele lor de războaie şi sărăcie, ci şi obscuritatea mobilurilor miilor de persoane, de religie islamică, deloc lipsiţi de mijloace financiare, care aleg exodul şi poftesc să trăiască numai în statele occidentale dezvoltate.
Să ne îndepărtăm de zonele fierbinţi şi să vedem ce se întâmplă la Polul Nord. Pentru că nici măcar acolo liniştea nu mai este posibilă.

Creşterea temperaturii Terrei
dă frisoane
În Alaska, la Anchorage, a avut loc în primele zile ale lui septembrie o reuniune a reprezentanţilor statelor riverane la Oceanul Îngheţat şi ai celor afectate de schimbările climaterice în regiune. A fost o bună ocazie pentru preşedintele Barack Obama să dezvolte în faţa celor 400 de participanţi un discurs politic adecvat nu doar tematicii conferinţei, ci şi îngrijorărilor provocate de evoluţia  situaţiei internaţionale. Imaginea lumii reţinută de preşedintele american are dimensiuni de coşmar: „Ţări copleşite de neputinţă, oraşe abandonate, câmpuri părăsite; oameni disperaţi căutând refugii în case care nu vor fi niciodată ale lor; perturbări politice care vor putea antrena conflicte multiple în lume“. Merită să remarcăm faptul că reuniunea de la Anchorage are loc cu doar trei luni înaintea Conferinţei mondiale a climei ce se va ţine la Paris, eveniment în care preşedintele Hollande a investit speranţe uriaşe pentru refacerea sau consolidarea prestigiului Franţei în lume...citeste mai departe

Sursa:CULTURA

VIDEO:Anchorage, Alaska
Publicat pe 13 iul. 2012

Niciun comentariu: