sâmbătă, 31 octombrie 2015

Nadia Tunsu: România - țară invitată de onoare la Târgul de Carte de la Istanbul ca recunoaștere a valorii literaturii române

Prezența României ca țară invitată de onoare la Târgul Internațional de carte TUYAP Istanbul 2015 nu este întâmplătoare, alegerea datorându-se recunoașterii importanței și valorii literaturii contemporane românești pe plan internațional, a afirmat directorul Institutului Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, dr. Nadia Tunsu.
f30b8b02-cd37-43ec-bb08-0bd0be8f74ea
Foto: (c) Uluslararasi Istanbul Kitap Fuari—International Book Fair / Facebook
"Prezența României ca țară invitată de onoare la târg nu este întâmplătoare, alegerea datorându-se recunoașterii importanței și valorii literaturii contemporane românești pe plan internațional și reprezentând o dovadă de interacțiune culturală, un instrument de consolidare a cooperării între scriitori, traducători și edituri", a declarat directorul ICR Istanbul, potrivit unui comunicat, transmis miercuri AGERPRES.
Subliniind că evenimentul coincide cu aniversarea a 10 ani de activitate a Institutului din Istanbul, directorul ICR Istanbul a declarat că pentru cele două state prietene din Europa de Est târgul constituie o oportunitate și un potențial de a dezvolta și de a extinde propria literatură, traducerile din operele autorilor contemporani consacrați, de a promova editurile și tinerii scriitori talentați.
Ministerul Culturii, în parteneriat cu Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, a organizat la începutul acestei săptămâni o conferință de presă cu scopul de a promova prezența României, în calitate de țară invitată de onoare, la acest târg.
Dr. Luminița Corneanu, reprezentantă a Ministerului Culturii, a transmis că, de-a lungul trecutului comun al celor două țări de aproape o jumătate de mileniu, cultura turcă a modelat societatea românească în mai multe moduri.
"Limba noastră are aproape 3.000 de cuvinte turcești — 41 dintre ele regăsindu-se în vocabularul nostru fundamental. Acesta este motivul pentru care sloganul nostru aici, în Istanbul, la târgul de carte va fi: 'Vă datorăm câteva cuvinte!'. Acest slogan este, de asemenea, o invitație nerostită, care poate fi percepută în felul acesta: 'Veniți să vă luați cuvintele înapoi sub formă de literatură de excepție!' ", a spus Luminița Corneanu...citeste mai departe

Sursa:Agerpres
Data:28 octombrie 2015

Niciun comentariu: