luni, 26 octombrie 2015

Zece ani dupa revolte,alta fata a suburbiei Clichy suos- Bois


© Bahar Makooi și Josephine Lebard | Bahar Makooi și Josephine Lebard  au efectuat sondajul timp de un an de la Clichy-sous-Bois, orașul Seine-Saint-Denis.
 
  La zece ani după revoltele din suburbiile franceze , colaboratoarea noastra  Bahar Makooi si Josephine Lebard publica "Un an în Clichy" ancheta în care înfățișeaza  portretul unui oraș care a devenit, un simbol al Franței abandonate.
Faceti testul. Opriti-va cateva secunde si imaginati-va Clichy-sous-Bois, suburbie a Parisului unde nu ati pus  niciodata piciorul.
.....................................................................................................................................................................Este cu siguranță portretele lui  Zyed și Bouna, acesti doi adolescenti de 17 și 15 ani, care "au murit pentru nimic", la 27 octombrie, 2005, electrocutati după ce a încercat să scape de poliție.
 Moartea lor a provocat mai mult de șase săptămâni de revolte în suburbiile franceze, aruncând Clichy-sous-Bois, în lumina reflectoarelor.
 De atunci, au trecut zece ani, cerneala a curs și orașul Seine-Saint-Denis, de langa Paris, s-a ridicat  ca simbol al eșecul de integrare francez.
 Imagini ale mizeriei, bucătărie, violența și asfaltarea insalubra cu bitum in Clichy, care  ar prefera "să fie uitat".
Dar Bahar Makooi (colaborator Franța 24) și Josephine Lebard nu poate face acest lucru, să-l uite. În "Un an în Clichy" (în stoc), ambele jurnaliste independente arată o altă față a acestui oraș de 30.000 de locuitori, departe de clișee.
Două zile pe săptămână, timp de un an, au vizitat străzile sale, au mers în pădure, au urcat scările  turnurilor de ascensoare fixe, ghemuite de "greacă" și McDonalds, au vizitat Baia de aburi, biserica, moscheea și mai ales s-au intalnit cu locuitorii din Clichy care le-au vorbit de comunitatea lor.
 Si asa cele două femei aruncând o privire mai mult generosa decât realistă, reușesc sa ne faca să le indragim...citeste mai departe

Sursa:France24
Data:26.10.2015

Niciun comentariu: