vineri, 6 noiembrie 2015

Generalul Bem, controversatul erou al maghiarilor de la 1848. A cucerit oraşele Ardealului, dar a sfârşit islamist


Adevarul [6/11/2015]
 
Josef Bem a fost unul dintre cele mai controversate personalităţi care şi-au legat numele de mişcările revoluţionare de la mijlocul secolului XIX. Generalul polonez din fruntea insurgenţilor maghiari a cucerit cu trupele sale cele mai importante oraşe din Transilvania, A murit însă la un an de la încheierea revoluţiei, după ce fugise în Imperiul Otoman, unde s-a convertit la islamism.
Generalul Josef Bem (1795 - 1850) a fost unul dintre personajele cheie ale Revoluţiei de la 1848. În tinereţea sa, Jospeh Bem a slujit în armata imperială franceză, sub Napoleon Bonaparte şi a primit legiunea de onoare şi crucea regală pentru faptele de vitejie. Militarul polonez avea să-şi lege numele de Revoluţia de la 1848. În primăvara anului 1848, la Viena, din ordinul guvernatorului de facto al Ungariei Lajos Kossuth, Bem a devenit comandantul armatei revoluţionare maghiare, implicată în acţiunile de pe teritoriile Ungariei şi al Transilvaniei.

Potrivit istoricilor, generalul polonez din fruntea revoluţionarilor antihabsburgi a preluat comanda unei armate de 10.000 de secui. În toamna anului 1848, la Dej, trupele sale i-au învins pe austrieci şi pe românii loiali Curţii Imperiale, iar în primăvara anului următor, Bem a cucerit Clujul, apoi Braşovul şi Sibiul, cele mai importante oraşe ale Ardealului.           
[cititi articolul complet în Adevarul]

Niciun comentariu: