marți, 24 noiembrie 2015

Manastirea Caraiman Palanca, BusteniImagini cu Manastirea Caraiman din Busteni, construita pe plaiul Palanca, dincolo de raul Jepi, ctitorita de parintele calugar Gherontie Puiu.


"Vârful Caraiman, Munții Bucegi"

Vârful Caraiman este un vârf muntos din Munții Bucegi, cu altitudinea de 2.384 m.

Este vizibil de pe creasta Pietrei Mari, precum și de pe Valea Prahovei, sau de pe creasta Bucegilor, fiind ușor de recunoscut prin crucea așezată pe unul din versanții săi.

Crucea Eroilor Neamului de la baza Vârfului Caraiman a fost ridicată la inițiativa Reginei Maria, între anii 1926 și 1928 în memoria ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial în luptele împotriva armatei germane pentru redobândirea Transilvaniei. Este ridicată la altitudinea de 2 291 m și are o înălțime de 31 m, iar cele două brațe, câte 7,5 m. Este montată pe un soclu înalt de 8,3 m, din beton armat placat cu piatra, în interiorul caruia este instalat generatorul ce alimentează cele 120 de becuri electrice de 500 W de pe conturul crucii. Inaugurarea a avut loc la 14 septembrie 1928, de Ziua Sfintei Cruci.

În apropiere de Vârful Caraiman se găsește și Cabana Caraiman, poarta de acces către platoul Bucegilor dinspre Jepii Mici

Etimologie

Caraiman poate însemna Conducătorul negru, sau Preotul negru, de la cuvintele turcești cara = negru și imam sau iman = conducător, preot.

citeste mai departe pe Wikipedia

Niciun comentariu: