joi, 7 ianuarie 2016

Cum a ajutat o româncă la uciderea marelui gangster american John Dillinger: secretele Anei Cumpănaş, misterioasa femeie în roşu


VIDEO:Dillinger (12/12) Movie CLIP - Biograph Theater (1973) HD
Movieclips
Publicat pe 13 iul. 2013

Ana Cumpănaş a fost o timişoreancă ce a plecat peste Ocean, unde a fost prostituată şi patroană de bordel. Ea a devenit cunoscută după ce l-a vândut celor de la FBI pe marele gangster John Dillinger. Românca risca să fie deportată din SUA, astfel că l-a dat de gol pe cel mai căutat mafiot american de la acea vreme, agenţii federali reuşind să-l omoare pe acesta la ieşirea dintr-un cinematograf.
Ana Cumpănaş sau Anna Sage, poreclită „The woman in Red“ (Femeia în roşu), s-a născut în anul 1889 în localitatea Comloşu Mare, din judeţul Timiş. Aceasta a fost o prostituată şi patroană de bordel care a rămas cunoscută în istorie după ce a ajutat FBI-ul să-l prindă pe cunoscutul gangster american John Dillinger, cel care a reuşit să spargă, împreună cu banda sa, peste 20 de bănci din Statele Unite ale Americii.
În noaptea de 22 iulie 1934, gangsterul John Dillinger a fost ucis la ieşirea din cinematograful Biograph Theatre, după ce a vizionat pelicula Manhattan Melodrama, un film în care joacă Clark Gable, Myrna Loy, William Powell şi Mickey Roney.
Povestea morţii lui Dillinger este un capitol important din istoria crimei organizate din Statele Unite ale Americii. Gangsterul John Dillinger, care era cel mai căutat infractor american, tocmai ieşise din ascunzătoare. Abandonat de membrii crimei organizate, el avea nevoie de o nouă locaţie în care să se adăpostească. Dillinger a plătit racheţi pentru protecţie, muniţie, maşini şi locuinţe. Când gangsterul a devenit cel mai căutat infractor, lumea interlopă l-a trecut pe lista neagră, refuzând să-l ajute.
Avocatul lui John Dillinger, Louis Piquett, i-a găsit o ascunzătoare gangsterului, în casa din Chicago a mafiotului James Probasco. În mai 1934, Dillinger a suferit o intervenţie chirurgicală plastică în casa lui Probasco. Avocatul Piquett, care avea conexiuni adânci în lumea interlopă americană, i-a găsit o iubită lui Dillinger, în persoana unei prostituate, din cele coordonate de românca Ana Cumpănaş, cunoscută peste ocean ca Anna Sage.
John Dillinger a fost dus de Louis Piquett în apartamentul lui Anna Sage, care a fost dispusă să-l ascundă pe gangster în locuinţa sa din Chicago. Românca avea în acel moment o relaţie destul de lungă cu Martin Zarkovich, segentul Departamentului de Est a Poliţiei din Chicago. Tot în acea perioadă Dillinger ar fi început o relaţie de iubire cu prietena Annei Sage, cu Polly Hamilton. Şi aceasta a fost căsătorită cu un poliţist pe nume Roy Keele, de care însă a divorţat.
Despre Polly Hamilton nu se ştie exact dacă a fost servitoare, parteneră sau prostituată a Annei Sage, deoarece documentele FBI nu sublinează clară care a fost rolul acesteia. Un singur lucru a fost clar, că în ultima lună din viaţa lui Dillinger la Chicago, ea i-a fost escortă.
După ce a fost dat afară din casa lui James Probasco, John Dillinger a început să devină disperat. Mafioţii refuzau să-l ajute, iar problemele cu banii au început să crească, mai ales după un jaf ratat comis în Indiana. Polly Hamilton cunoştea identitatea lui Dillinger, deoarece după moarte acestuia a vorbit despre uciderea lui, chiar dacă Anna Sage a negat tot timplu că nu ştia cine era de fapt Dillinger.
După moartea gangsterului, Polly Hamilton a reuşit să se ascundă de presă pentru câteva zile, în timp ce Anna Sage – „The woman in Red” - făcea valuri în presă prin declaraţiile date. Şeful poliţiei oraşului Chicago, căpitanul Stege, nemulţumit că a fost lăsat pe din afară la ambuscanda din faţa cinematografului Biograph Theatre, a aflat unde se află Polly şi a adus-o la secţia de poliţie din Chicago. Acesta le-a predat pe cele două femei în custodia FBI-ului, ele urmând să fie duse în Detroit, însă în scurt timp după moartea lui Dillinger, Anna Sage şi Polly Hamilton au revenit în Chicago.
Rolul Annei Sage a fost dezvăluit în publicaţia Chicago Tribune, imediat după moartea lui Dillinger, de Matt Leach, căpitanul Poliţiei din Indiana. Leach a fost un poliţist cinstit, care l-a urmărit pe gangster din 1933 şi până la începutul anului 1934. Nemulţumit de faptul că nu el a fost cel care l-a prins pe John Dillinger a început să ofere presei informaţii din anchetă...citeste mai departe

Sursa:Adevarul
Data:17.12.2015

Niciun comentariu: