vineri, 5 februarie 2016

Julian Assange ,"razboinicul cibernetic" in cusca

 
© POOL/AFP/Archives / Par Jacques KLOPP |Fondatorul WikiLeaks Julian Assange , 18 august 2014 la ambasada Ecuadorului din Londra
 
LONDRA (AFP) -Aparator eroic al libertatilor pentru fani , egocentric pentru criticii săi, Julian Assange a atins faima la nivel mondial în 2010 prin publicarea pe internet "War Logs" document clasificat secret  in care sunt dezvăluiete abuzurile  armatei SUA în Afganistan și Irak.

Refugiaț de mai mult de trei ani  la ambasada  Ecuadorului din Londra, pentru a evita extrădarea în Suedia, fondatorul WikiLeaks, 44 de ani, a făcut cunoscuta aceasta organizație care dorește "eliberarea presei" și "demasca secretele de stat ". WikiLeaks a dezvaluit mii de telegrame diplomatice , devenind în cele din urmă o adevarata oaie neagra pentru Washington.

Julian Assange, un fost hacker, este numit "Omul Anului" în 2010 de către revista Time și Le Monde, și distins de apărătorii drepturilor omului.
Dar în același an, viata blondului australian nomad in copilarie a fost  bulversata când a fost acuzat de viol și agresiune sexuală în Suedia.
Vizat de un mandat european de arestare, "războinicul cibernetic", dependent de munca cu o inteligență fina, este arestat rapid și pus sub arest la domiciliu în Marea Britanie.După epuizarea tuturor apelurilor sale, fostul hacker bate, în cele din urmă,la 19 iunie 2012, la ușa ambasadei Ecuadorului la Londra pentru a cere azil politic.

Dupa mai mult de trei ani și jumătate de atunci, el încă trăiește ca un pustnic în această clădire de cărămidă roșie din Knightsbridge, în condiții de "mizerabile", dupa cum spune prietenul său Vaughan Smith.
El a regasit o clandestinitate, care ii este familiara, amintind de zilele în care  evita două nopți la rand sa  doarma în același pat și isi schimba in mod constant cartelele telefonice pentru as-i șterge urmele...citeste mai departe

Sursa:France24.com
Data:04.02.2016

Niciun comentariu: