luni, 15 februarie 2016

VIRUSUL ZIKA, EUGENIA SI SARACIA. Care e cauza epidemiei de microcefalie din America Latina?

                                                        Sursa foto: www.bbc.co.uk


GMWATCH: Doctorii din Brazilia si Argentina numesc larvicidul drept cauza potentiala a microcefaliei
Sunt virusul Zika si tantarii GM invinuiti pe nedrept?
Un raport al organizatiei PCST (Physicians in the Crop-Sprayed Towns) a doctorilor din Argentina pune la indoiala teoria conform careia epidemia Zika din Brazilia ar fi cauza cresterii numarului de nou-nascuti cu microcefalie.
Cresterea ratei de incidenta a acestui defect din nastere, in urma caruia bebelusul se naste cu un cap anormal de mic si are adesea traume cerebrale, a fost asociat rapid de catre Ministerul de Sanatate brazilian cu virusul Zika. Totusi, conform PCST, ministerul nu a reusit sa vada faptul ca in zona cu cele mai multe imbolnaviri, in apa potabila a fost introdus in 2014 un larvicid care produce malformatii in tantari. Aceasta otrava, Pyriproxyfen, este folosita de catre Stat intr-un program ce tinteste eradicarea tantarilor purtatori de boli.
Doctorii au adaugat ca Pyriproxyfen-ul este produs de Sumitomo Chemical, o companie japoneza “partener strategic” al Monsanto. Pyriproxyfen este un inhibitor de crestere al larvelor de tantari, care altereaza procesul de dezvoltare larva – pupa – adult, generand astfel malformatii in tantarii tineri si ucigandu-i. Acesta actioneaza ca un hormon juvenil pentru insecte sau juvenoid, si are ca efect inhibarea dezvoltarii caracteristicilor de insecta adulta (cum ar fi aripile sau organele genitale externe), precum si a capacitatilor reproductive. Este un disruptor endocrin si este teratogenic (cauzeaza defecte la nastere).
Doctorii comenteaza:
“Malformatiile gasite in miile de copii ai femeilor insarcinate din zonele in care statul brazilian a adaugat Pyriproxyfen in apa potabila nu sunt o coincidenta, chiar daca Ministerul de Sanatate da vina exclusiv pe virusul Zika.”
Zika a fost in mod traditional considerat o boala relativ benigna ce nu a fost niciodata asociata cu defecte din nastere, chiar si in zonele unde afecteaza 75% din populatie. Larvicidul este cel mai probabil vinovat pentru problemele din ultima perioada.
Pyriproxyfen-ul este o prezenta relativ noua in mediul brazilian; fenomenul microcefaliei este relativ nou. Deci larvicidul pare un factor plauzibil in cauzarea microcefaliei – mult mai plauzibil decat tantarii GM, pe care unii i-au invinuit pentru epidemia de Zika si pentru defectele nou-nascutilor. Nu exista nicio dovada solida in favoarea notiunii promovate de unele surse ca tantarii pot provoca Zika, ce la randul sau poate da nastere microcefaliei. De fapt, din 404 cazuri de microcefalie confirmate in Brazilia, doar 17 (4.2%) au iesit pozitive la testul pentru virusul Zika.
Raportul PCST, care vorbeste si despre epidemia de febra Dengue din Brazilia, se potriveste cu descoperirile unui raport separat despre epidemia Zika al Abrasco, organizatie a doctorilor si cercetatorilor in sanatate din Brazilia.
Abrasco numeste si el Pyriproxyfen-ul drept cauza probabila a microcefaliei. Acesta condamna strategia de control chimic asupra tantarilor purtatori de Zika, control ce contamineaza mediul si oamenii si nici nu descreste numarul de tantari. Abrasco sugereaza ca strategia este condusa de fapt de interesele comerciale ale industriei chimice, industrie adanc integrata in ministerele de sanatate din America Latina, precum si in Organizatiile Mondiala si cea Pan-Aericana a Sanatatii.
Abrasco mai da ca exemplu Oxitec, o companie britanica asociata cu GM ce face parte din lobby-ul corporatist ce deformeaza informatiile despre Zika in avantajul propriei agende comerciala. Oxitec vinde tantari GM proiectati pentru sterilitate si ii comercializeaza ca produs ce lupta cu boala – strategie condamnata de catre doctorii argentinieni drept “esec total pentru toti, cu exceptia companiei ce vinde tantari”.
Saracii sufera cel mai mult. Atat doctorii brazilieni, cat si cei argentinieni sunt de acord ca saracia este un factor cheie al epidemiei Zika, neglijat de autoritati. Abrasco a condamnat guvernul brazilian pentru “ascunderea intentionata” a cauzelor economice si sociale:
“In Argentina si de-a lungul Americii, populatiile cele mai sarace, cu cel mai redus acces la sistemele de salubritate si apa potabila sufera cel mai mult de pe urma epidemiei...citeste mai departe

Sursa:Cuvântul Ortodox
Data:15.02.2016

Niciun comentariu: