joi, 18 februarie 2016

Zika: Directorul Organizației Mondiale a Sănătații este așteptat în Brazilia

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Margaret Chan și oameni de știință americani sunt așteptați în Brazilia în zilele următoare pentru a analiza situația din această țară lovită de virusul Zika care suspectat că ar provoaca malformații cerebrale la fetuși, au anunțat autoritățile braziliene, citate de agenția France Presse (AFP).
bd897662-2fd7-451a-bf2c-96f6147bc1cb
Margaret Chan va sosi în Brazilia la 23 februarie, a precizat Ministerul Sănătății. La începutul lunii februarie, OMS a estimat că explozia cazurilor de malformații congenitale constituite o urgență de sănătate publică de interes internațional.
Experții vor ști în "câteva săptămâni" dacă virusul Zika este cauza microcefaliei și a sindromului Guillain-Barre (boala neurologică ce poate provoca paralizie ireversibilă sau deces), dar studiile clinice la o scară mai mare pentru un vaccin nu ar trebui să înceapă mai devreme de cel puțin 18 luni, a precizat recent OMS.
Mai mult decât atât, Brazilia, țara cea mai afectată de epidemie cu 1,5 milioane de persoane infectate începând din 2015, organizează miercuri și joi o reuniune de experți care va discuta despre cele mai bune metode pentru eradicarea țânțarului 'Aedes aegypti', care transmite virusul Zika dar și febra dengue, febra galbenă și Chikungunya (maladie manifestată prin febră puternică și dureri articulare).
În absența unui vaccin împotriva Zika, strategia aleasă de Brazilia este de a ataca frontal populațiile de țânțari prin campanii de fumigație și prin distrugerea larvelor.

De asemenea, sunt așteptați în Brazilia reprezentanți ai agenției americane Food and Drug Administration (FDA), ai National Institutes of Health (NIH), precum și ai Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Conform celor mai recente date furnizate de ministerul brazilian al sănătății, în această țară au fost înregistrate în perioada octombrie 2015 — februarie 2016 un număr de 462 de cazuri de microcefalie confirmate, fața de o medie anuală de 150 de cazuri, în timp ce alte 3.852 de cazuri sunt considerate suspecte.
La aproape 70 de ani de la descoperirea Zika la o maimuță în Uganda, nu există nici un vaccin, nici un tratament specific și nici un test rapid de diagnosticare împotriva acestui virus, mai notează agenția France Presse.


Sursa:Agerpres
Data:17.02.2016

Niciun comentariu: