vineri, 5 februarie 2016

Zurich – visul elvetianVisul american isi are echivalentul sau european, iar daca vreti sa il urmati, Zurich ar trebui sa fie urmatoarea destinatie de vacanta.
Caracterizate printr-o uimitoare diversitate culturala si lingvistica, orasele Elvetiei isi impart gloria in mod egal, fiecare folosindu-se de farmecele personale pentru a capta atentia si a starni curiozitatea celor pe care ii gazduiesc.

Zurich este fruntas in topul oraselor europene cu cele mai ridicate niveluri de trai, fiind in acelasi timp si cel mai aglomerat oras din punct de vedere urbanistic al Elvetiei.

Acesta se afla in zona lingvistica de influenta germanica, insa ceea ce veti auzi aici este un dialect, denumit germana elvetiana, care are la baza limba germana, “condimentata” cu termeni imprumutati din celelalte zone de influenta ale tarii (franceza, italiana, chiar si engleza).

O scurta istorie

Romanticul oras de astazi a fost la origine un mic targusor galo-roman, numit Turicum, situat in vecinatatea Imperiul roman si a popoarelor germanice, care indeplinea rolul unei garnizoane, avand o importanta functie de aparare. Acest punct de aparare nu avea insa sa reziste prea mult. In secolul V a fost distrus de triburile germanice. In locul fostei garnizoane a fost ridicata o noua asezare, care urma sa devina in 1218 un oras imperial liber.
In 1351, cantonul Zurich, deja o putere economica, este inclus in Confederatia Elvetiana si cunoaste o prosperitate infloritoare datorita artizanatului textil si a achizitiilor numeroaselor domenii invecinate.

In 1519 reforma este implementata in Zurich de catre Huldrych Zwingli, marcand astfel o noua etapa in istoria orasului.
Cantonul a fost guvernat de catre burghezi protestanta instarita pana la revolutia liberala din 1830, urmandu-i o democratizare progresiva in timpul secolului XIX.
Datorita importantei financiare si comerciale pe care o are la nivel national, Zurich a devenit in scurt timp capitala economica a Elvetiei, lasand orasului Berna rolul de capitala politica.

Viata culturala

Zurich se inscrie in randul oraselor elvetiene cu o bogata viata culturala. Orasul a jucat mult timp rolul avangardei la nivel artistic, datorandu-si o parte din celebritate cunoscutilor muzicieni, pictori si scriitori care si-au legat, intr-un fel sau altul, creatiile lor de numele orasului.
Miscarea Dada a luat nastere aici, in 1916, in incinta cabaretului Voltaire...citeste mai departe

Sursa:Descopera.ro
Data:28.02.2008

VIDEO:HD] USAF Lockheed C-5M Galaxy - opening / closing cargo door at Zurich ...
Publicat pe 4 feb. 2016
Una din cele două avioane C5 Galaxy  Air Force SUA  pe aeroportul Zurich. Din păcateplecarea de după-amiază a fost amânată pentru seara foarte târziu, așa că am văzut doar avionul parcat pe pistă în timp ce era incarcat

Niciun comentariu: