sâmbătă, 12 martie 2016

Filmul de weekend:Filiera franceza (1971)Filiera franceză (în engleză The French Connection) este un film american din 1971 regizat de William Friedkin. Filmul a fost adaptat de Ernest Tidyman după cartea cu același nume a lui Robin Moore. Pelicula spune povestea a doi detectivi new-yorkezi pe nume "Popeye" Doyle și Buddy Russo bazați pe adevărații detectivi la Narcotice, Eddie Egan și Sonny Grosso. Egan și Grosso înșiși apar în film în roluri mici.
Filmul a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film, Cel mai bun actor, Cel mai bun regizor, Cel mai bun montaj și Cel mai bun scenariu adaptat. De asemenea a fost nominalizat la categoriile Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună imagine și Cel mai bun sunet. Tidyman a primit pentru scenariul său și Premiul Writers Guild of America și Premiul Edgar fiind nominalizat și la Premiul Globul de Aur.
În 2005, filmul a fost selectat în Registrul Național de Film al Statelor Unite de către Biblioteca Congresului ca fiind "semnificativ din punct de vedere cultural, istoric și estetic"

Jimmy "Popeye" Doyle și partenerul său Buddy Russo, detectivi new-yorkezi la Brigada Narcotice, încearcă să afle pe ce cale ajunge heroina în Statele Unite. În vizor îl au pe charismaticul Alain Charmer, regele francez al drogurilor, căruia îi parvin mulți bani de pe piața americană.
Acționând pe baza unui impuls, Popeye și Buddy se apucă să-i urmărească pe Sal Boca și pe soția acestuia, Angie, al căror standard de viață este prea ridicat pentru veniturile lor declarate, iar bănuiala se confirmă.
Sal și Angie tocmai trebuie să primească un colet special din Franța...citeste mai departe

Sursa:Wikipedia

VIDEO:The French Connection (3/5) Movie CLIP - Subway Getaway (1971) HD
Movieclips              
Publicat pe 1 iul. 2015

Niciun comentariu: