miercuri, 30 martie 2016

Nagaland, tara vanatorilor de capete

Acum cateva decenii ti-ai fi pus viata in mare primejdie calatorind prin tinuturile triburilor naga: erau razboinici fiorosi, bine-cunoscuti ca headhunters, vanatori de capete; astazi Nagaland este un mic stat indian in extremitatea estica a Indiei, la granita cu Birmania, si unul din cele sapte state din Seven Sisters Land; nu se mai taie capete pe aici, deci am putut calatori fara sa risc sa-mi las scafarlia in colectia privata a vreunui naga belicos, insa Nagaland ramane in continuare o tara extrem de interesanta.

Naga ieri: vanatoarea de capete, o chestiune de prestigiuCand am ajuns in Kohima, capitala Nagaland, ma uitam in jur usor timorat; citisem despre naga de altadata si eram impresionat de faima lor de razboinici si vanatori de capete. Ahaaa, va sa zica astia sunt urmasii vanatorilor de capete, mi-am zis: majoritatea barbatilor naga sunt mici de statura si iuti in miscari, si parca au ceva aspru si amenintator in privire; iar domnitele naga sunt micute si robuste, si aduc mult cu niste thailandeze; cu totii au trasaturi clar mongoloide, si sunt foarte usor de distins de indieni.

Bun, dar de ce strabunicii barbatilor naga de azi taiau capete? E simplu, pentru ca in viziunea naga aveau o singura modalitate de a-si dovedi forta masculina: taind capete. Cu cat ucidea mai multi inamici, cu atat colectia privata de capete a barbatului naga era mai mare, ceea ce il facea mai respectat de ceilalti din tribul naga. Exista zone izolate din Nagaland in care inca mai poti vedea cranii umane expuse prin casele naga, iar batranii naga probabil ca le privesc cu nostalgie si ofteaza dupa vremurile minunate in care vanatoarea de capete era sportul national al triburilor naga: oficial interzisa de lege in anul 1935, ultima recidiva cunoscuta dateaza din 1963!Naga erau faimosi pentru spiritul lor razboinic si pentru dragostea lor de libertate: obisnuiau sa se lupte cu toti vecinii si erau necrutatori cu invadatorii, asa ca in sec. 19 pana si englezii au fost siliti sa poarte lupte foarte grele pentru a supune triburile naga. Iar cand nu aveau diferende cu vecinii lor se luptau intre ei: pana prin anii `80 erau frecvente luptele intre asezari vecine, iar astazi inca se mai pot vedea asa-numitele treaty stones, care constituiau “tratatele de pace” sapate in piatra cu care se incheiau mini-razboaiele intre asezarile naga.Si naga astazi: din vanatori de capete in… surpriza! dar ce surpriza…Cei care au reusit sa ii convinga pe razboinicii naga sa renunte la vanatoarea de capete nu au fost autoritatile britanice ale Indiei coloniale, ci misionarii crestini care au propovaduit in tinuturile naga inca din sec. 19. Istoria mai cunoaste si alte cazuri in care natiuni de razboinici fiorosi au fost transformate in popoare pasnice prin convertirea lor religioasa: vikingii si-au oprit incursiunile devastatoare in Europa dupa ce s-au crestinat in jurul anului 1000, iar tibetanii si mai tarziu mongolii si-au uitat cu totul obiceiurile razboinice dupa ce au adoptat ca religie buddhismul. Triburile naga au patit acelasi lucru: s-au crestinat, dupa care au renuntat la razboaie si la vanatoarea de capete si au devenit crestini pasnici.

Astazi peste 90 % din locuitorii Nagaland se declara crestini, asa ca Nagaland este unul din cele trei state indiene cu majoritate crestina, alaturi de Meghalaya si Mizoram (ambele tot din Seven Sisters Land), iar Nagaland este singurul stat indian in care crestinii depasesc 90 % din populatie; mai mult de trei sferturi din populatia Nagaland este compusa din baptisti, asa ca Nagaland este totodata si statul “cel mai baptist” din lume; urmatorul stat baptist al lumii ar fi statul american Mississippi, avand 55 % din populatie de religie baptista. Uneori istoria se amuza teribil, sunt sigur: tinutul vanatorilor de capete a devenit statul “cel mai crestin” al Indiei si statul “cel mai baptist” al lumii… si poate spune cineva ca nu are grozav, grozav de mult umor?!...citeste mai departe

Sursa:ici-colo.ro-calatorii altfel
Data:25.09.2012

Niciun comentariu: