miercuri, 27 aprilie 2016

Comemorari uitate.Acum 75 de ani,in Duminica Pastelui-Crimele comunismului sovietic. Fantana AlbaMasacrul de la Fântâna Albă a avut loc în Duminica Paştelui a anului 1941, când aproximativ trei mii de români, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România.
NKVD-ul a lansat zvonuri potrivit cărora sovieticii ar fi permis trecerea graniţei impusă de Tratatul Ribbentrop-Molotov, în România.

 Drept urmare, în ziua de 1 aprilie, un grup mare de români bucovineni din mai multe sate de pe valea Siretului, purtând în faţă un steag alb şi însemne religioase - icoane, prapuri şi cruci din cetină -, au format o coloană paşnică de peste 3000 de persoane şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română.
În poiana Varniţa, la circa trei kilometri de graniţa română, grănicerii sovietici i-au somat să se oprească. După ce coloana a ignorat somaţia, sovieticii au tras în plin cu mitraliere, secerându-i.

Supravieţuitorii au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia. Masacrul nu s-a încheiat aici. Răniţii au fost legaţi de cai şi târâţi până la un loc unde erau săpate dinainte cinci gropi comune, iar unii dintre ei au fost îngropaţi de vii. Bătrâni, femei, copii - toţi au fost aruncaţi în gropile comune.

 Timp de două zile, spuneau localnicii, s-ar fi auzit gemete din acele gropi. Alţii au fost arestaţi de NKVD şi, după ce au îndurat torturi îngrozitoare, au fost şi ei aruncaţi de vii într-o groapă comună din cimitirul evreiesc al oraşului. Peste acea groapă s-a turnat şi s-a stins var.

Subiectul masacrului de la Fântâna Albă a fost considerat tabu până în anii ’90. Autorităţile sovietice şi ulterior cele ucrainene interziceau orice referire la el sau comemorare a lui. Abia după 2000, autorităţile ucrainene au permis oficierea unui parastas pentru odihna românilor care şi-au dorit doar să trăiască în Ţara-Mamă...citeste mai departe

Sursa:Timpul.md
Data:4 apr.2011

Masacrul de la Fântâna  Alba
Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 1 aprilie 1941, atunci când între 200 și aproximativ 2.000-3.000 de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România. Wikipedia

VIDEO:Brasov 1941
Iosif Gheorghe
Publicat pe 25 apr. 2016
Brasov 1941
Romania in WWII - Photos
www.facebook.com/rom.ww2/videos/95212322­1569487

Niciun comentariu: