duminică, 24 aprilie 2016

Tinerețe fără bătrânețe | În România, rata de supraviețuire după stopul cardio-respirator este de doar 3,92%

 
În fiecare zi, mii de români apelează numărul unic de urgenţă 112. Ne punem toate speranţele în ambulanțe, fără să ne gândim că dacă am ști să acordăm primul ajutor, şansele ca o persoană rănită să supravieţuiască ar creşte considerabil!
Anul trecut, doar în Bucureşti şi Ilfov aproape 3.000 de persoane au intrat în stop cardio-respirator, adică inima lor a încetat să mai bată. Doar 108 au supravieţuit.
„La momentul acesta în România, cu toate eforturile făcute de cei implicaţi, rata de resuscitare, de supravieturire, după stopul cardio-respirator, este de 3,92%. Mică!”, spune dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşţi-Ilfov.
Pentru ca acest procent să crească ar fi nevoie ca pacienţii să fie resuscitaţi în primele minute de la instalarea stopului cardio-respirator. Din păcate însă, timpul mediu în care echipajele de salvare pot ajunge la cazuri este între 5 şi 15 minute, în funcţie de tipul urgenţei.
„Din momentul în care creierul nu mai primeşte oxigen începe numărătoarea inversă: cât timp avem noi să salvăm activitatea cerebrală şi asta se măsoară în secunde, maximum câteva minute”, explică dr. Oren Iancovici, medic cardiolog.
„După cinci minute, dacă este în hipoxie şi nu are niciun fel de perfuzie, creierul începe să moară şi se produc modificări ireversibile. Cu cât timpul în care nu se fac manevre de resuscitare se prelungeşte peste cele cinci minute, cu atât scad şansele de resuscitare cu redarea unei persoane integre, care să fie reintegrată în societate”, spune dr. Alis Grasu.
Faţă de 2014, anul trecut în Bucureşti de două ori mai multe persoane aflate în stop cardio-respirator au fost salvate. Asta şi mulţumită voluntarilor din programul „Există un erou în fiecare dintre voi”. Deşi are doar 17 ani, Mihai este deja în al doilea an de voluntariat.
„Chiar şi la şcoală am avut cazuri... nu conta eu plecam, chiar şi în oră dacă era, eu ceream voie, chiar dacă era departe sau aproape”, povestește Mihai Daniel Moldoveanu, voluntar
În medie, Mihai se duce la un caz în fiecare zi.
Accidente rutiere, căzături de la înălţime, am avut odată şi un înec. Cam astea sunt cele mai marcante, accidentele rutiere, chiar am avut în noaptea de Revelion accidentul acela de pe Lucreţiu Pătrăşcanu”, spune Mihai.
Robert, un alt voluntar, a primit o alertă exact în timpul interviului. Am mers împreună la caz...citeste mai departe

Sursa:Digi24.ro
Data:24.04.2016

Niciun comentariu: