miercuri, 29 iunie 2016

Cum au ridicat nivelul de-nvățământ creștinii baptiști din Sudanul de Sud

Am avut prilejul să petrecem mai mult timp cu președintele Uniunii Baptiste din Sudanul de Sud, vizitând câteva școli din regiunea Kajo-Keji în sudul acestei țări. Din discuțiile cu președintele Uniunii, Edward Dima, am aflat că imediat după războiul civil care a durat 21 de ani, baptiștii sud-sudanezi s-au stabilit cu traiul în sudul țării. De la început erau foarte puțini la număr, pentru că cei mai mulți au fost omorâți de sudanezii musulmani.
1


Fiind într-un colaps economic de neimaginat, aceștia au început a investi în tânăra generație. Așa cum în timpul războiului cu nordul musulman, în această parte nu a funcționat nicio școală, baptiștii sudanezi au deschis mai multe școli publice pentru a împlini această nevoie. Și acum este o urgentă nevoie ca școlile din Sudanul de Sud să fie bine echipate cu inventar școlar elementar, începând de la caiete simple și terminând cu creta, care pentru cei mai mulți din noi este un obiect învechit.

2

Chiar dacă este nespus de scump să construiești o școală în această țară, creștinii au jertfit foarte mult ca ele să existe, iar statul a apreciat  mult investiția continuă a creștinilor. Le-a permis să-și facă propria curriculă de învățământ, lucru pe care l-am văzut personal din discuția avută cu guvernatorul ținutului Kajo-Keji, care a afirmat implicarea de neimaginat a baptiștilor sudanezi în învățâmântul din această țară. Chiar dacă în prezent se confruntă cu uriașe probleme de ordin economic și financiar, creștinii sudanezi nu cedează în fața greutăților.

3

Am avut ocazia să asist la câteva lecții din unele școli și am rămas plăcut surprins să văd că multe din obiectele de învățământ sunt luate din Sfânta Scriptură. Le-am prezentat manualul Sexualitatea din perspectiva Bibliei și imediat au spus că acest manual trebuie să fie predat în cele 20 de școli. În Sudanul de Sud se vorbește cel mai mult limba engleză, de aceea un alt motiv de rugăcine este ca să vedem ce posibilități sunt pentru a acoperi și această nevoie...citeste mai departe

Sursa:Moldova Crestina
Data:29 iunie 2016Niciun comentariu: