joi, 9 iunie 2016

Mari regizori: Quentin Tarantino


Nume real: Quentin Jerome Tarantino · Locul naşterii: Knoxville, Tennessee, USA · Data naşterii: 27.03.1963 (53 ani) · Ocupaţie: Actor, producător, scenarist, regizor · Constituţie: medie · Înălţime: 185 cm · Culoarea ochilor: căprui · Culoarea părului: castaniu · Zodia: Berbec · Etnie/rasă: multirasială · Liceul: (nefinalizat) · Ţara natală: SUA

Biografie


Nãscut în 1963, în Knoxville, Tennessee, Tarantino a fost numit destul de adecvat dupã un personaj dintr-un serial de televiziune, fierarul metis Quint, interpretat de Burt Reynolds în Gunsmoke. La vârsta de doi ani, mama singurã a viitorului realizator de filme s-a mutat cu el în South Bay, zona la sud de Los Angeles, unde avea sã locuiascã în urmãtoarele douã decenii.

Vecinii lui din orasul Torrance erau o combinatie de albi si negri si el a fost expus unei game largi de influente cinematografice si culturã pop. De exemplu, filmele cu arte martiale au continuat sã ruleze în cartierele de negri mult timp dupã ce epoca kung fu apusese în alte pãrti. Tarantino a reusit sã le urmãreascã pânã târziu în anii 70.

Tarantino a abandonat scoala la 17 ani pentru a lua cursuri si a se sustine cu diverse slujbe. La 22 de ani, a gãsit un al doilea cãmin în Arhivele Video din Manhattan Beach, unde cunostintele sale vaste despre filmele vechi i-au fost în cele din urmã de folos. Cu colaboratorii Roger Avery si Jerry Martinez, Tarantino a transformat Arhivele Video într-o scoalã de film improvizatã. A început sã scrie pentru a scenele practice la cursurile sale de actorie.

Dupã ce a lucrat cu Avery si alti câtiva prieteni la filmul My Best Friend's Wedding, un film dur de talia lui Clerks a lui Kevin Smith, Tarantino a petrecut mai multi ani plini de frustrãri scriind si încercând sã lanseze douã scenarii, fiecare intentionat sã fie debutul sãu regizoral. Partial din frustrarea creatã de dificultãtile cu care s-a confruntat la realizarea unui „film adevãrat” cu un scriitor necunoscut care regizeazã, Tarantino a scris Reservoir Dogs în 1991.

Dogs a fost scris initial pentru a fi cel mai mic proiect imaginabil: o poveste a unui jaf în care furtul nu apare în film, pagini întregi de dialog necesitând un singur decor. S-a intentionat ca un film super-ieftin de 16 mm cu Tarantino si prietenii lui de la Arhivele Video interpretând toate rolurile.

Din fericire, un producãtor în devenire, Lawrence Bender, a citit si a fost impresionat de scenariul pentru Dogs. El l-a implorat pe Tarantino sã îi acorde timp o lunã pentru a încerca sã îl transforme într-un „film real”. Bender a dat scenariul actorului Harvey Keitel, iar entuziasmul lui Keitel a atras mai multi actori buni si în cele din urmã un buget decent de productie.

Filmat în mai putin de o lunã în locatii din Los Angeles, cu o echipã care a ajuns sã îi includã pe Michael Madsen, Steve Buscemi, Tim Roth, Laurence Tierney, Chris Penn si Tarantino însusi, pe lângã Keitel, Dogs a avut un succes fenomenal, mai întâi la Festivalul de Film din Sundance si apoi în toatã lumea...citeste mai departe

Sursa:CineMagia.ro

Niciun comentariu: