vineri, 17 iunie 2016

O provocare: „Suntem oi sau ne prefacem?”/ de Călin Hentea

 
Deşi este unul din cele mai folositoare animale pentru om (porcul, de exemplu, nu dă nici lapte şi nici lână, iar vaca nu are blană), oaia este în mod ingrat asociată cu prostia: „Prost ca oaia”, se zice. În ceea ce priveşte „turma de oi”, semnificaţiile peiorative se amplifică şi se multiplică. Nedreaptă-i lumea în care trăim.
 
Aceste lucruri fiind spuse, devine aproape imposibil de refuzat (dar numai până pe 25 iunie, cu oarece şanse de itinerare în alte locuri) provocarea expoziţiei colective „Suntem oi sau ne prefacem?”, vernisată pe 8 iunie 2016 în spaţiul cultural „Galllery”, al Asociaţiei Naţionale pentru Arte Vizuale Contemporane (str. Leonida nr. 8-11 din Bucureşti). Temerarul proiect a fost gândit de Daniel Sur drept „o recalibrare a percepţiei artistului în spaţiul public”. Peste cincizeci de artişti plastici din toată ţara (proiectul rămâne deschis şi pentru alţi participanţi) s-au adunat să dovedească prin stilul, tehnica şi gândurile lor că nu sunt oi, şi cu atât mai puţin ar putea fi încorporaţi într-o turmă amorfă.
Criticul Pavel Şuşară spunea la vernisaj că expoziţia poate fi privită şi ca o mică istorie a artei plastice contemporane româneşti, atât de mare este diversitatea şi pertinenţa lucrărilor expuse. Aşadar, refuzând „rolul de oaie”, abandonând turnul de fildeş din care se adresează doar unei nişe de connaisseuri, artişti din toate generaţiile şi curentele au propus propria şi non-conformista lor atitudine, propriul protest, mut, dar colorat, faţă de circul cotidian, faţă de consumerism, faţă de clişeul idiot sau clişeul-pur-şi-simplu,..citeste mai departe

Sursa:Ziarul Financiar
Data:16 iunie 2016

Niciun comentariu: