sâmbătă, 2 iulie 2016

Mii de manifestanti din Hong Kong ingrijorati de actiunile de la Beijing

                             © AFP | Manifestanti pro democratie la Honk Kong la 1 iulie 2016


HONG KONG (AFP) -Mii de protestatari pro-democrație au defilat vineri, pentru a marca aniversarea predării fostei colonii britanice în China, îngrijorat de faptul că la Beijing se încearcă să consolideze controlul  de acolo.
Pentru prima dată, grupuri de așa-numitele "localiste" născute după apariția unei mișcări pro-democrație în 2014 și care susțin autonomia sau independența, trebuiau să se adune seara în paralel cu evenimentul principal.
Tensiunile sunt mari în Hong Kong, după dezvăluirile explozive ale unui librar HK "dispărut", cu privire la arestarea și detenția sa în China, care au semănat teroare și frică  cu privire la atitudinea de la  Beijing.
Lam Wing-Kee, 61, a dispărut cu alți patru angajați ai unui editor din Hong Kong, specializat în titluri lasciv și intrigi politice la summit-ul de putere din China.
Librarul, care urma să fie în partea din față a procesiunii, nu a putut lua parte la eveniment, simtindu-se amenințat. Potrivit organizatorilor, el a observat că a fost monitorizat în ultimele zile și este îngrijorat pentru siguranța lui.
In conformitate cu termenii acordului chino-britanică privind retrocedarea din 1997 , Hong Kong-ul se bucură de libertăți necunoscute în altă parte în China continentală sub principiul "O țară, două sisteme",  teorie valabila până la 2047...citeste mai departe

Sursa:France24.com
Data:1 iulie 2016

Niciun comentariu: