joi, 21 iulie 2016

UPDATE Virusul Zika, detectat in Romania, la o persoana care a calatorit in Martinica / Riscul transmiterii pe teritoriul Romaniei e minim

 
Ministerul Sanatatii a anuntat marti ca virusul Zika a fost detectat pentru prima oara in Romania la o persoana care a calatorit in Martinica.


Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu.

"Cazul ei este unul izolat, legat de o calatorie efectuata intr-o zona cu transmitere activa a virusului. Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul Romaniei, ci despre un asa numit caz de import", a precizat Laurentiu Colintineanu.

Acesta a precizat ca in Romania exista tantari din familia Aedes aegypti, care transmit virusul Zika, "insa alta subspecie, cu risc redus de transmitere a acestui virus" (aedes albopictus, n.r.). Acesta a subliniat ca "potentialul de transmitere pentru subspecia prezenta in Romania este semnificativ redus".

"Riscul transmiterii pe teritoriul Romaniei e minim", a subliniat Colintineanu.

Purtatorul de cuvant a precizat ca este vorba de o tanara de 27 de ani, care a efectuat o calatorie in Martinica, la finele lunii iunie - inceputul lunii iulie.

A doua zi dupa ce a revenit in tara s-a prezentat la spital cu febra usoara, eruptii pe piept si pe brate. In urma analizelor, s-a diagnosticat prezenta virusului Zika, dar in prezent tanara este in afara oricarui pericol.

Laurentiu Colintineanu a precizat ca tanara, de la prezentarea la spital, "nu a fost intepata de niciun tantar", a respectat toate recomandarile medicilor si i s-a recomandat sa aiba relatii sexuale protejate cu partenerul sau.

Conf. dr. Gabriel Popescu, specialist in boli infectioase, consilier al Ministrului Sanatatii, a precizat ca este "foarte important sa nu transformam zona noastra intr-o zona de transmitere activa" a virusului Zika ...citeste mai departe

Sursa:Hotnews.ro
Data:12 iulie 2016

Niciun comentariu: