duminică, 28 august 2016

Cum reușește țara zguduită zilnic de cutremure să reziste fără clădiri prăbușite

[25/08/2016]
 
Nu cutremurele ucid oameni, ci casele pe care cutremurele le dărâmă. Este ceea ce tot repetă specialiştii. Ei încearcă să vină cu soluţii de construire a unor clădiri cât mai sigure, care să reziste la seisme cu magnitudini de peste 7 pe Richter. Japonia este ţara dată exemplu pentru modul în care construieşte şi reacţionează în caz de cutremur. Arhipelagul se află pe Cercul de Foc al Pacificului şi este zguduit zilnic de mişcări ale pământului. 
 
Cutremurul din ianuarie 1995, care a devastat oraşul Kobe, a fost apelul de trezire pentru autorităţile nipone. Bilanţul cumplit obliga la acţiune: peste 6.300 de oameni au murit şi 300 de mii au rămas fără case. 150 de mii de clădiri au fost făcute una cu pământul. O secţiune de un kilometru dintr-o autostradă s-a prăbuşit. După cutremurul din Kobe, japonezii au pus bazele complexului Earth-Defense, cel mai mare şi mai sofisticat simulator de cutremure, unde se fac teste de rezistentă pentru diverse tipuri de construcţii. Pe scurt, simulatorul este o platformă controlată de un uriaş mecanism hidraulic, care poate suporta structuri de până la 1.200 de tone în timpul testelor.
Cele zece acceleratoare orizontale şi cele 14 verticale pot produce mişcări aproape identice cu cele produse de pământ, la cutremur.
Rezultatele obţinute la teste îi ajută pe ingineri să propună noi măsuri şi noi materiale de construcţii pentru ca - în caz de seism - structurile să reziste cât mai bine şi să nu pună în pericol vieţile oamenilor. Clădirile se pot crăpa, se pot înclina, dar nu trebuie să cadă. Doar aşa pot fi salvate cât mai multe vieţi.          
[cititi articolul complet în Capital]

Niciun comentariu: