miercuri, 3 august 2016

Hiroshima,dragostea mea./ Hiroshima mon amour (1959)Realizat de celebru Alain Resnais , dupa romanul si scenariul scriitoarei vietnameze Marguerite Duras ( nascuta in 1914 in Gia Dinh, French Cochinchina,acum Vietnam) filmul este un omagiu adus victimelor aduse de bombele americane de la Hiroshima si Nagasaki, cat si celor care au incercat sa scrie , absolut detasati , scriitori , jurnalisti despre acest mare dezastru umanitar.
 
Elle (Emmanuelle Riva )este o tanara femeie actrita, jurnalist si scriitor francez ce vine in Hiroshima in 1959 sa inteleaga ce s-a intamplat, cu adevarat acolo si sa realizeze un film despre Pace in care sa interpreteze rolul principal.
 Printre momente ale exploziei nucleare, corpuri unor iubiti imbratisati, victime ale catastrofei si incercarea de a reconstitui imaginea si orasul bombardat, ea se indragosteste de Lui (Eiji Okada )dar o iubire veche ce o poarta unui soldat german, mort in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si remuscarile ce-l apasa pe noul ei iubit, ca a supravietuit, in timp ce toata familia a fost victima atacului nuclear, ii determina sa analizeze cu multa atentie noua poveste de dragoste din viata lor si ei trebuie sa ia o hotarare corecta.
Trecut sau viitor! Filmul este greu de vazut, dragostea se imbina cu amintirile, pacea cu razboiul, dar este un film deosebit.
  • Titlu: Hiroshima mon amour - Hiroshima dragostea mea
  • Producator: Argos Films
  • Distribuitor (international): Zenith International
  • Data lansare (SUA): 16 Mai 1960
Sursa:CinemaRX


Sinopsis Hiroshima mon amour

"În elementele povestirii par a fi mai mult o scuză pentru film decât filmul însuși, care uimește și surprinde mereu, oferind desfășurări pe care mintea nu le poate percepe imediat. Există tot timpul în film o atmosferă de semnificații vinovate, Hiroșima, războiul, dragostea pierdută, neliniștea care însă ramân elemente separate și nici nu intenționeză să se cristalizeze." - Peter Harcont 1974 (Film Comment).
Sursa:Cinemagia

Niciun comentariu: