vineri, 5 august 2016

Numărul deceselor din cauza excesului de muncă creşte în Japonia

Karoshi este cuvântul prin care este denumită moartea cauzată de prea multă muncă: până la 60 de ore pe săptămână.

                                 Japonezi în metrou (moroboshi.eu)

Karoshi este un termen extins şi folosit din ce în ce mai mult în limbajul de zi cu zi în Japonia, şi nu există în prea multe ţări: aici locuitorii săi trăiesc din, şi pentru muncă, uitând de multe ori familia şi viaţa socială. Cuvântul Karoshi tradus înseamnă ceva de genul "moarte din exces de muncă".
În fiecare an, sute sau poate chiar mii de japonezi mor peentru că muncesc prea mult
Un exemplu este Kiyotaka Serizawa, care a murit acum un an, la vârsta de 34 de ani. Acesta şi-a luat viaţa după ce a lucrat 60 de ore pe săptămână, mai mult de o lună într-o companie dedicată întreţinerii clădirilor. "Prietenii lui mi-au spus că au rămas surprinşi de faptul că lucra foarte mult", a spus tatăl său într-un interviu acordat presei locale şi relatat de ziarul The Independent.

"Cultura muncii" a început în anii '70, atunci când salariile erau mici, iar muncitorii doreau să-şi dubleze veniturile. Mai târziu, s-a menţinut pe parcursul anilor '80, iar în anii '90, când muncitorii se temeau de pierderea locului de muncă, au acceptat aceste condiţii.
În timp ce durata normală a timpului de muncă este 40 de ore pe săptămână, mulţi muncitori nu ezită să lucreze ore suplimentare de teamă să nu fie mustraţi, acest lucru conducând la conceptul de "ore suplimentare de serviciu"...citeste mai departe

Sursa:Epoch Times Romania
Data:3 august 2016

Niciun comentariu: