luni, 19 septembrie 2016

Oamenii de știință care îl studiază pe Otzi: încălzirea globală ar putea duce la descoperirea altor mumii

La 25 de ani de când a fost descoperit, Otzi - cea mai veche mumie din Europa - continuă să-și dezvăluie secretele pe măsură ce tehnologia avansează. Un important congres care îl are în centru pe ''Omul ghețurilor'' a început luni în Bolzano, nordul Italiei, la acesta fiind prezentate mai multe descoperiri legate de această mumie, inclusiv referitoare la bacteriile găsite în stomac și la circumstanțele morții.

Cercetătorii sunt de părere că vor urma și alte descoperiri asemănătoare lui Otzi pe măsură ce ghețurile se vor topi din cauza încălzirii globale și vor scoate la iveală noi dovezi, precum obiectul de încălțăminte descoperit în apropierea mumiei și despre care s-a anunțat recent că ar fi cu 500 de ani mai vechi decât Otzi, informează The Daily Express.
''Oamenii au devenit mai conștienți că în munți ar putea exista și alte mumii, iar topirea ghețurilor ne face să sperăm sau să credem asta'', a declarat Albert Zink, directorul Institutului pentru Mumii EURAC.
Mumia, descoperită în septembrie 1991, a fost botezată Otzi deoarece a fost găsită în Alpii Ötztal. Bărbatul a murit cu câteva sute de ani înainte de construcția Stonehenge și a primelor piramide egiptene.

Otzi se pare că ar fi fost lovit pe la spate, cu o săgeată al cărei capăt a fost descoperit în umăr, și apoi omorât printr-o lovitură la cap, potrivit unuia dintre studiile efectuate asupra corpului cu o vechime de 5.300 de ani, arată Daily Mail.

Cercetările au scos la iveală că acesta consumase carne de ibex cu circa 12 ore înainte de a muri. De asemenea, s-a aflat că bărbatul avea intoleranță la lactoză, suferea de infecția cu H. pylori și moștenise o predispoziție genetică pentru boli de inimă deși avea un procent foarte mic de grăsime. Oamenii de știință au mai descoperit că trupul lui avea 61 de tatuaje, realizate în scopuri medicinale, nu ornamentale, în puncte ce corespund astăzi celor folosite în acupunctură.

Otzi avea în jur de 46 de ani când a murit.

Mumia se află la muzeul de arheologie din Bolzano, Italia.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Data:19 sept 2016


Niciun comentariu: