sâmbătă, 15 octombrie 2016

Ultim omagiu adus lui Dario Fo: Mii de oameni cântă pe străzile din Milano

Mii de persoane au defilat cântând sâmbătă pe străzile din Milano până în Piața Domului unde s-a celebrat o ceremonie laică - un ultim omagiu adus laureatului premiului Nobel pentru Literatură Dario Fo, care a murit joi la 90 de ani, relatează AFP.
Cortegiul funerar a pornit de la Piccolo Teatro Strehler unde a fost instalat sicriul scriitorului intonând cântece și balade cu conotații politice, reamintind de angajamentul scriitorului față de unele subiecte politice și sociale, precum războiul din Vietnam, problema palestiniană sau chestiunea avortului.
Sub o mare de umbrele de ploaie colorate, mulțimea s-a strâns apoi la catedrala gotică a orașului, scandând 'Dario! Dario!' Fiul scriitorului, Jacopo și reprezentanții elitei culturale a orașului i-au adus un omagiu vibrant celui căruia nu i-a fost niciodată teamă să înfiereze puterea.
Anti-clerical, angajat politic în extrema stânga, Dario Fo, care a avut nenumărate probleme cu justiția în anii de extremă dreaptă din Italia a fost nevoit să aștepte până în 1977 pentru ca piesele lui de teatru să fie difuzate de televiziune.
Deși este dramaturgul italian cel mai jucat în lume după Goldoni.
Autorul unor piese ca "Moartea accidentală a unui anarhist" sau "Nu plătim", Dario Fo, care făcea apel la rebeliune împotriva celor puternici și ipocriți, a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1997.
AGERPRES/(AS — editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Simona Aruștei)

Niciun comentariu: