sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Filmul de weekend: Alien (1979)În spațiu nimeni nu te poate auzi țipând

Formula de reclamă a Nepământeanului a fost extrem de atractivă, dar, spre satisfacția realizatorilor, țipetele s-au auzit în cinematografe.

 Sfidând stilul "Războiul Stelelor", Ridley Scott a revigorat genul ieftin al monștrilor înspăimântători veniți din spațiu, i-a injectat imagini superbe, realizate cu un buget generos și a creat un film Horror Ștințifico-Fantastic surprinzător, exasperant și care lasă publicul epuizat.

Scenariul foarte inteligent al lui Dan O'Bannon este inspirat din filmul comercial "It! The Terror From Beyond Space", fiind foarte la modă în anii 1950, și urmează schema filmelor despre case bântuite de fantome, precum "Pisica și Canarul" sau "Zece negri mititei", plasând, însă, acțiunea la bordul unei nave spațiale și cu un stil comic mult mai alarmant.

 Nostromo este un uriaș remorcher spațial cu un echipaj minim (și remarcabil), condus de căpitanul Dallas (Tom Skeritt) din care fac parte, între alții, severul ofițer Ripley (Singourey Weaver) și pisica navei, Jones.

 Răspunzând unui apel de ajutor, ei descoperă o navă extraterestră părăsită și câteve ouă ciudate. Dintr-un ou iese un mic parazit care se atașează de Kane (John Hurt) și țâșnește afară din pieptul lui în timpul mesei de dimineață, declanșând o criză practic fără ieșire.

Se spune că restul distribuției nu știa ce urma să se întâmple, așa că șocul și dezgustul lor au fost adevărate.Scott dă fiori și utilizează în mod dramatic coridoarele întunecate unde echipajul decimat, care pare să nu fi văzut vreodată un film horror, își găsește sfârșitul în cele două perechi de fălci larg deschise ale monstrului.

Anxietatea proprie unui horror se transformă în fapt de artă prin intermediul unor efecte vizuale speciale care și-au câștigat un Oscar: scenografia și regia artistică incredibile îmbină elementele naturale și metalice, ființa rar văzută a extraterestrului, concepută de artistul H.R. Giger, de o frumusețe teribilă, capătă o statură de o surprinzătoare grație mulțumită dansatorului masai Bolagi Badejo. Weaver a devenit legenda și vedeta vie peste noapte în rolul curajoasei supraviețuitoare Ripley, care apare într-o vestă scurtă și chiloți. În final se plănuise de fapt să apară goală subliniind fragilitate ființei umane împotriva mașinii ucigașe, dar studiourile 20th Century Fox au interzis scena, temându-se că filmul va fi interzis minorilor. În mod neobișnuit pentru un film horror, continuările au fost toate încredințate unor regizori cunoscuți pentru stilul lor vizual - James Cameron, David Fincher și Jean-Pierre Jeunet.

Sursa:Cinemagia

Niciun comentariu: