marți, 28 martie 2017

28 martie. Ziua de nastere a presedintelui Filipinelor, Rodrigo DuerteNews ThatMatter
Publicat pe 27 mar. 2017

Rodrigo "Rody" Roa Duterte (născut la 28 martie 1945 la Maasin) este un politician filipinez, de origine visayană, de la 30 iunie 2016 președintele Republicii Filipinelor, al 16-lea șef de stat al acestui stat. El este cel dintâi președinte originar din insula Mindanao și este reprezentantul Partidului Democrat Filipinez-Puterea Populară (Lakas ng Bayan) (PDP-Laban). Poreclit „Digong”, Duterte a fost unul din primarii cu cea mai lungă durată de guvernare ca primar al orașului Davao City, din insula Mindanao, fiind ales șapte ori consecutiv, vreme de 22 ani. În trecut a fost și viceprimar și deputat în parlament din partea acestui oraș. Duterte este de profesie avocat.
Ca primar Duterte a aplicat o politică de mână forte pentru a transforma Davao City dintr-o „capitală a omicidului” în ceea ce organizații de turism numesc în prezent „cel mai pașnic oraș din Asia de Sud-Est”. În timpul guvernării sale în fruntea orașului grupuri de vigilantes au ucis numeroși traficanți de droguri, gangsteri și alte elemente criminale. Se crede că Duterte a dat mână liberă acestor execuții, pentru care a fost denumit „The Punisher”. Presa și conducerea poliției naționale din timpul presedintelui Aquino au criticat ,însă, această politică și chiar au pus la îndoială eficiența ei.
Duterte a fost îndemnat de multe ori să candideze la presedinția Filipinelor, dar a refuzat mereu până în anul 2015 din cauza rezervelor sale față de sistemul de guvernământ, a vârstei înaintate și a împotrivirii familiei sale. Totuși, la 21 noiembrie 2015 și-a anunțat candidatura, ulterior obținând în alegeri 16.601.997 voturi (38,5% din voturi). El a intrat în funcția de șef al statului la 30 iunie 2016 pentru o cadență de 6 ani.

Sursa:Wikipedia

Niciun comentariu: