duminică, 25 iunie 2017

Harry Potter la douazeci de ani


AFP / Fișier / By Maureen COFFLARD | Un tort pentru Harry Potter și autorul său J.K Rowling, 31 iulie 2016 în Bangkok, Thailanda


LONDRA (AFP) -
Acum douăzeci de ani, la 26 iunie 1997, autorul britanic J. K. Rowling a publicat prima carte Harry Potter după ce a fost refuzat de zece editori.

Intitulat „Harry Potter si Piatra Filozofala“, a fost urmat de alte șase romane, opt filme, o piesă de teatru și a dat naștere la parcurile tematice din Statele Unite și Japonia, un traseu turistic în Scoția, o expoziție permanentă în studiourile Warner Bros. din Londra și variații de marketing roi.

Înapoi la un fenomen global:

- Autorul:

Născuta 31 iulie 1965 în Chipping Sodhury (vestul Angliei), într-o familie modesta, Joanne Kathleen Rowling a studiat franceza la Universitatea din Exeter.

Ea merge în Portugalia pentru a preda limba engleză și atunci a început să scrie seria Harry Potter.

Se căsătorește în 1992 cu un portughez, dă naștere la o fiica, Jessica, apoi divorțeaza în 1995 și se mutata înapoi la Edinburgh, Scoția, unde trăiește si astazi. A a terminat saga ei și găsește un editor, Bloomsbury, în august 1996.

Desemnata Cea mai bună scriitoare britanică in viata în 2006, ea in fruntea clasamaentului cu o avere de 650 de milioane de lire sterline (743 milioane $), în conformitate cu lista celor mai bogati oameni din Marea Britanie, publicat de Sunday Times mai 2017 .

- Istoric:

Născuta în mintea autorului în 1990, în timpul unei călătorii cu trenul între Manchester și Londra, saga relateaza despre aventurile unui vrăjitor tânăr pe nume Harry Potter si prietenii lui Ron Weasley si Hermione Granger în școală vrajitoare Hogwarts condus de Albus Dumbledore. Intriga principala se învârte în jurul lupta împotriva Lord Voldemort Harry, un magician negru în căutarea nemuririi, care a ucis părinții băiatului când era un copil...citeste mai departe

Sursa:France24.com
Data:25 iunie 2017

Niciun comentariu: