luni, 9 mai 2011

Ghicirea prin lucruri sfinte!S-a incetatenit in popor credinta ca iti poti afla viitorul prin "deschiderea cartii". Daca vei intreba unde se "deschide cartea" si cine face acest lucru, raspunsul e simplu: doar in biserica si doar de catre preot. Iata cum preotul devine persoana care iti spune "tot ce va fi". Nu stii de ce nu te poti casatori? Nu ai raspuns la necazurile care vin asupra ta? Nu cunosti ce vor ajunge copiii? etc, mergi la un preot care "deschide cartea" si nu vei mai avea astfel de intrebari. E o cale comoda, nu cere efort: rugaciune, post, metanii.
Acesta este raspunsul unor oameni care cred in cele in care ar trebui sa se se arate necredinciosi. Insa, nu asa se fac pasi siguri in viata.

De unde obiceiul de a deschide cartea?La Taina Sfantului Maslu exista o prevedere tipiconala care indica citirea unei rugaciuni cu Sfanta Evanghelie deschisa peste capetele bolnavilor. (Dupa ultima rugaciune si ungere, preotul care conduce soborul de preoti prezenti la Maslu, ia Sfanta Evanghelie si o da bolnavului sa o sarute si sa o deschida. Ceilalti preoti slujitori o tin deschisa deasupra capului celui bolnav, iar cel ce conduce soborul rosteste rugaciunea a opta, dupa care se face ungerea cu ulei sfintit).

Unii preoti ies din cadrul liturgic si ajung sa faca din deschiderea Evangheliei un mijloc de asa zisa descoperire a celor ce vor fi.
Asa se face ca pagina unde Evanghelia a fost deschisa, simbolizeaza ceva, cuprinsul ei capata prin deschidere o alta interpretare, culoarea inseamna realizare (daca vorbim de rosu) si neimplinire (daca e negru), etc.

Si iata cum ajungem sa vorbim de preoti ghicitori, de persoane care "vad” lucruri care nu pot fi vazute decat cu ochii inchisi...continuare

Sursa CrestinOrtodox.ro

VIDEO: 8 mai 2011.Incidente la sfinţirea bisericii Vatra Luminoasă din Bucureşti de catre Patriarhul Daniel.
Sutele de oameni care au venit să asiste la slujba de sfinţire a bisericii Vatra Luminoasă s-au îmbulzit ca să intre în biserică.
Jandarmii aflaţi la faţa locului au reuşit să refacă gardul de protecţie, iar un echipaj medical i-a acordat îngrijiri medicale femeii căreia i s-a făcut rău.