marți, 26 iunie 2018

22 iulie 2016 De pe blog:Iohannis: Ne confruntăm cu tot mai multe amenințări privind sănătatea publică; e momentul să acționăm


Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că sănătatea individului nu poate fi separată de sănătatea mediului, punctând că în prezent există amenințări la sănătatea publică precum virusul Zika și bolile provocate de alimentele necontrolate.

"Sănătatea individului nu poate fi separată astăzi de sănătatea mediului. Exemplele recente sunt sugestive. De la infecțiile cu virusul Zika până la bolile provocate de alimente necontrolate, ne confruntam cu tot mai multe amenințări la adresa sănătății publice", a precizat șeful statului, la Palatul Cotroceni, la dezbaterea "Dialog asupra politicilor de sănătate și mediu în România".

El a subliniat că sănătatea trebuie să fie prezentă în toate politicile.

"Dacă vrem o populație cu o mai bună stare de sănătate, dacă vrem mai multă siguranță în materie de sănătate publică și dacă vrem o societate prosperă, răspunsul este unul singur: sănătatea în toate politicile. Acest lucru presupune o abordare integrată și interdisciplinară, care nu mai privește doar sănătatea individului și a populației, ci și pe cea a ecosistemului", a arătat Iohannis.


Șeful statului a subliniat că, sub presiunea a numeroși factori care afectează sănătatea oamenilor și mediului, nu mai este timp de pierdut. "Cred că este momentul să acționăm acum, printr-o asemenea abordare integrată, pentru a anticipa provocările viitorului, inclusiv cele legate de evoluția demografică", a afirmat Iohannis.

El a mai spus că se bucură că acest dialog are loc la Palatul Cotroceni, deoarece ca președinte a asumat prevenția, educația pentru sănătate și principiul sănătății în toate politicile ca direcții principale.

"Cred că ne leagă așadar o abordare comună și dorința de a găsi soluții integrate. Cu cât mai mult aducem în atenția oamenilor această abordare și vorbim despre ea cu determinare și curaj, cu atât avem mai multe șanse ca ea să devină realitate și să lăsăm generațiilor următoare mai multe răspunsuri și nu mai multe probleme de rezolvat", a conchis șeful statului.

La dezbaterea "Dialog asupra Politicilor de Sănătate și Mediu în România" au participat miniștrii Sănătății, Vlad Voiculescu, Educației, Mircea Dumitru, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății, ai Institutului Național de Sănătate Publică, ai Parlamentului — Lucia Varga (PNL), Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Peia, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)
Data:22 iulie 2016