sâmbătă, 20 decembrie 2014

Ultimele scrisori către „Marele Cârmaci”. Românii îi cereau lui Ceaușescu lemne de foc și piese de schimb pentru Dacii


De la Digi24.ro
 
Cu doar câteva zile înainte de prăbuşirea „conducătorului mult iubit”, mii de români încă îi trimiteau scrisori, în care îi cereau de toate, de la lemne de foc şi până la piese de schimb pentru Dacii. Convingerea lor era că Nicolae Ceauşescu avea să le rezolve toate problemele. Reporterii Digi24 au descoperit misivele în Arhivele Naţionale, adevărate documente care recompun România oamenilor simpli şi vă spunem acum povestea expeditorilor.
 
Cu doar câteva zile înainte de Revoluţie, mii de români îi trimiteau lui Nicolae Ceauşescu scrisori, fără să bănuiască vreo clipă că regimul se va prăbuşi. În luna decembrie 1989, la Secţia Scrisori şi Audienţe din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, au fost îndosariate mii de cereri, omagii sau plângeri. Toate scrise în limba de lemn a epocii şi adresate direct lui Nicolae şi Elenei Ceauşescu.
„Am zis şi eu că e ultima speranţă”, spune Gheorghe Oprea, fost maistru sudor.
Ultimele scrisori trimise cuplului Ceauşescu fac portretul finalului regimului conmunist. Oamenii le cereau direct dictatorilor să le trimită o butelie sau lemne de foc, dovadă că întreaga ţară suferea de pe urma raţionalizării. Alţi români le trimiteau cântece patriotice, ca un ecou al propagandei de zi cu zi. În acelaşi timp, există scrisorile unor cetăţeni care, sub anonimat, îşi turnau vecinii pentru că beau prea mult alcool sau frizerul pentru că lua bacşiş.
„România era şi o colonie penitenciară a refuzului informaţiei. Şi o colonie penitenciară a refuzului călătoriei. Şi a refuzului hranei, laptelui, untului. Era o mizerie teribilă, era o distopie integrală”, își amintește jurnalistul Emil Hurezeanu.
„Ceea ce este impresionant la aceste scrisori este că este această dimensiune umană, afectivă, cu speranţă şi cu disperare. Tot acest amestec cu speranţă şi cu disperare care a însoţit comunismul. Este o parte a României care credea în Vodă!”, spune Vintilă Mihăilescu, antropolog.
Destinatar: Elena Ceauşescu, "o mamă iubitoare"
Decembrie 1989 a fost o lună friguroasă în satul Bogza, judeţul Vrancea. Iar pentru Ioana Poşircă - o femeie cu 12 copii, decorată cu titlul de "mamă eroină" - a fost picătura care a umplut paharul. A decis să-i scrie Elenei Ceauşescu o scrisoare. Îi cerea lemne pentru foc sau măcar o butelie...citeste mai departe

Sursa:Yahoo News Romania
Data:20 decembrie 2014