luni, 14 iunie 2010

Executia sotilor Ceausescu vazuta dupa douazeci de ani!

Motto:"Noi nu tinem cont de jocurile de interese care sunt de multe ori în afara deciziilor guvernamentale si sunt extrem de puternice...De multe
ori crezi ce vrei. Esti prizonierul propriei vointe."
Ioan TalpesLa putin peste douazeci de ani de la executia familiei Ceausescu, altfel se vad lucrurile.
Loviti de criza economica,romanii au toate motivele sa se intoarca spre trecut si sa vada cum a fost posibil ca Ceausecu sa lase Romania cu trei lucruri incredibile:
Romania cu industrie!
Romania cu agricultura!
Romania fara datorii!Am vazut ca domnul Ioan Talpes,in calitate de fost director SIE, a dezvaluit in vara lui 2009,an jubiliar, intru-un interviu, ca Ceausescu a fost inlaturat ca urmare a intelegerii intre Francois Mitterand si Mihail Gorbaciov,in urma vizitei de la Kiev din anul 1989.Pe 27 septembrie 2009,agentia de presa Hotnews a publicat un interviu cu disidentul rus Pavel Stroilov,omul care a reusit sa aibe acces la Fundatia Gorbaciov, la documentele care au dezvaluit in ultimii ani culisele caderii URSS si intelegerile dintre liderii europeni ai anilor '80.In materialul de fata ce ne intereseaza din acest interviu,dat in exclusivitate de Stroilov agentiei Hotnews, se refera la planurile lui Francois Mitterand si Mihail Gorbaciov de a crea o Confederatie Europeana Socialista si despre opozitia lui Margaret Thatcher fata de reunificarea Germaniei.

Desigur informatiile despre Romania sunt in interviu la loc de frunte: "Revolutia din 1989 a fost planuita de la Moscova. Au complotat impotriva lui Ceausescu: era mult prea dur, nu-i asculta si era mult prea infam. Un lider ca el nu se mai potrivea cu planurile lor europene."
Apoi ni se da o explicatie:"Sovieticii aveau acelasi plan pentru toata Europa de Est si nu a functionat decat in Romania. Toate celelalte le-au scapat de sub control. Voiau socialism in toata Europa de Est"
Reporter: In cazul acesta, Romania a devenit democratie accidental?Pavel Stroilov: Cand multimile au iesit pe strazi, sovieticii au pierdut controlul. Asa functioneaza democratia."


Ajunsi aici ni se dezvaluie planul conceput de Mitterand si Gorbaciov:
"Francois Mitterrand l-a numit Confederatia Europeana. A fost bazat pe ideea Razboului Rece de 'convergenta': adica Uniunea Sovietica si Europa de Est trebuiau sa devina din ce in ce mai democratice, in timp ce Europa de Vest urma sa devina din ce in ce mai socialista. Si cand s-ar fi unit in cele din urma, ar fi devenit un fel de utopie socialista-moderata.Uniunea Socialista Europeana – asta inseamna. Gorbaciov si Mitterand vorbeau mereu despre cum sa-si realizeze uniunea europeana socialista comuna. Transformarea Comunitatii Europene a dat gres, deoarece Uniunea Sovietica a cazut si Rusia nu a fost niciodata integrata in Uniunea Europeana. Dar planul lor a avut un impact mare, pana si asupra UE de azi, pentru ca UE este o structura socialista-moderata de acest gen"

Si evenimentele din Germania au avut punctul de plecare intr-un plan:
Pavel Stroilov: Unificarea Germaniei era o parte din plan: trebuia sa se intample gradual, in contextul unificarii Europei. Conform planului lor, Germania trebuia unificata undeva la inceputul secolului XXI. Dar unificarea Germaniei nu trebuia sa se intample inainte de unificarea Europei, ci trebuiau 'sincronizate'. Exact asta scrie in transcrierile pe care le am. Dar si aici au pierdut controlul din acelasi motiv: milioane de cetateni germani de rand au fost de alta parere, au iesit pe strazi si au obtinut ce au vrut."

Urmeaza aproape de finalul interviului un pasaj pe care eu il gasesc extrem de dureros. Se refera la soarta noastra a tuturor,a celor care in decembrie 1989 am sperat intr-o viata mai buna:

"Reporter: In Romania, fosti membri ai Partidului Comunist au avut sau inca au roluri importante in partide infiintate sau resuscitate dupa revolutia din 1989Pavel Stroilov: S-a intamplat peste tot in Europa, tocmai pentru ca nu am deschis arhive si nu am stabilit adevarul istoric despre comunism, insa nu doar atat. La un nivel mai mare, acesta a fost si scopul revolutiilor false din 1989 din Europa de Est: pentru a da comunistilor o aterizare moale, sa zic asa.


Adevarat, a ratat pastrarea sistemului comunist la locul sau, dar le-a dat mana libera sa controleze banii, economia, presa, sistemul academic – la momente istorice cruciale, cand se formau noile elite nationale. Nici nu s-a pus problema trimiterii comunistilor pe esafod pentru uciderea a mii de oameni, In schimb, li s-a permis sa-si aleaga locul printre elitele noilor societati democratice.

Nu a existat o de-comunizare adevarata, asadar o victorie asupra comunismului nu s-a intamplat niciodata cu adevarat. Comunismul a existat in mai multe roluri: ca regim, ca miscare politica si ca mafie. Fara dubii, a cazut ca regim, a primit o lovitura puternica in rolul de miscare politica; insa mafia politica n-a facut decat sa infloreasca."Nu cred ca am citit cuvinte cu mai mare incarcatura de adevar. Scrise fara ura, fara incrancenare,ele au o mare calitate: te urmaresc mult timp,te fac sa revi sa le citesti din nou,...sa le recitesti..


Am vazut in mai multe publicatii,vehiculata ideea, ca urmasul favorit la fotoliu de presedinte al Romaniei,ar fi, actualul director SIE, Mihai Razvan Ungureanu.
Nu stiu,daca in aceasta ordine de idei,intentia lui Ioan Talpes de a candida la Prezidentialele din 2009, nu a avut un aspect parodic.
Dar in interviul cu Ioan Cristoiu gasim enumerat un aspect interesant:
"Ion Cristoiu: Ca istoric, candidatura domnului Traian Băsescu depinde de vreun semnal din afară?
Ioan Talpes: Întotdeauna în România si încă va mai depinde. E normal să fie asa pentru că noi încă n-am transmis niste semnale asupra optiunilor reale.
Ion Cristoiu: Am înteles, deci depinde de un semnal. Dumneavoastră candidati?
Ioan Talpes: Dacă cei care tot îmi cer să candidez îsi vor îndeplini ce au spus că vor să facă, să strângă semnături, să sustină, voi candida, pentru că eu consider că e o onoare, si pot să spun niste lucruri pe care opinia publică din România trebuie să le afle."


Ideea aceasta " de a spune niste lucruri pe care opinia publica din Romania trebuie sa le afle" nu am gasit-o in niciun program al unui candidat la presidentie!
Pentru iesirea din criza de azi a Romaniei, inaintea solutiilor economice,prima batalie care trebuie castigata este pentru adevar!


Sau cum ar spune Voltaire:"Adevărul este un fruct care nu trebuie cules decât atunci când este complet copt"

Surse
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6207214-interviu-dizidentul-rus-care-copiat-arhiva-fundatiei-gorbaciov-mitterand-gorbaciov-voiau-uniunea-socialista-europeana-thatcher-opus-unificarii-germaniei.htm
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Ioan-Talpes-Hans-Dietrich-Genscher-Iliescu_0_227377336.html