vineri, 25 iunie 2010

Strategia de Aparare a Romaniei. Presa,citata la vulnerabilitati!Deja cei din Republica Moldova, de la Curaj.TV au inceput sa ne obisnuiasca cu genul lor de reportaje.
Invariabil apar oameni in uniforma,fie ca sunt politisti,paznici,etc..reporterul striga ca este un om liber,iar omul simplu are si el o satisfactie cand vede cum cei care sunt insarcinati cu paza si ordinea ajung timorati in fata camerei de luat vederi.
Aici avem filmari in fata a doua ambasade de la Chisinau,cea a Romaniei si a Ungariei.Filmul de pe youtube are si o explicatie:'La ambasada maghiară, centrul comun de vize Shengen pentru o duzină de state UE aproape că nu e coadă. Totuşi gardienii reacţionează la fel!"
Din punctul nostru de vedere,daca erau in Romania lucrurile ar fi fost foarte simple: exista un semn cu fotografiatul interzis,ambasada era un obiectiv care putea deveni tinta unei actiuni teroriste,astfel incat orice filmare cade sub incidenta legii.
Un amic era intr-un aeroport in Italia si de plictiseala s-a apucat sa faca fotografii.Imediat au aparut carabinierii,l-au legitimat si l-au pus sa stearga fotografiile din aparat. A fost o masura foarte blanda,dar aplicata numai dupa ce i-au verificat datele personale intr-un computer.
Dar sa revenim la filmul celor din Republica Moldova de la Curaj.TV.
Ce ne intereseaza pe noi este de ce este coada,nu la ambasada Romaniei,ci si la ambasada Ungariei?
Aflam in Vocea Basarabiei:"Ungaria a capatat o mare influenta in Republica Moldova. Budapesta a reusit acest lucru prin acapararea unor functii cheie. Kalman Mizsei este trimisul special in Moldova al lui Javier Solana, Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa. Ambasada Ungariei la Chisinau elibereaza vizele Schengen pentru moldoveni, iar generalul de brigada Ferenc Banfi este seful misiunii EUBAM, care trebuie sa ajute la securizarea granitei moldo-ucrainene..e greu de explicat de ce o tara care nu intrase inca in Spatiul Schengen era calificata sa acorde aceste vize moldovenilor. Era normal ca o tara aflata deja in Schengen sa elibereze vizele."
Prin intermediul datelor din formulare Budapesta stie permanent unde si cand calatoresc politicieni, ziaristi, oameni de afaceri moldoveni si la invitatia cui.
E greu de spus care ar fi interesele Ungariei in Moldova... Mai degraba Ungaria e interesata sa negocieze cu o terta putere informatiile si influenta pe care le detine in Moldova, pentru a obtine alte favoruri la schimb."
Are timp presa din Romania sa dezbata un asemenea subiect?
Probabil este plicticos!..
http://www.voceabasarabiei.net/index.php/stiri/presa-romaneasca/4833-george-scarlataxa-kremlin-budapesta-opereaza-la-chisinau