joi, 19 mai 2016

Tragedie in Marea Mediterana. Un avion cu 66 de persoane la bord s-a prabusit ...Moldova News
Publicat pe 19 mai 2016
Tragedie astazi in Marea Mediterana. Un avion care efectua cursa Paris-Cairo cu 66 de persoane la bord s-a prabusit la cativa kilometri de o insula greceasca, in spatiul aerian egiptean. Autoritatile iau in calcul mai multe ipoteze, inclusiv si un atac terorist. Ramasite din avion ar fi fost descoperite in mare in sudul insulei Creta

Avionul companiei EgyptAir a decolat din Paris putin dupa miezul noptii si urma sa ajunga la Cairo la ora 3 dimineata. Cu jumatate de ora inainte de aterizare, aparatul a disparut. Initial, un oficial al companiei aeriene a declarat ca avionul a emis un mesaj de urgenta cu 10 minute inainte sa dispara de pe radar, insa aceasta informatie a fost dezmintita de armata egipteana.

Geoffery THOMAS, EXPERT AVIATIE ”Cred că a fost vorba despre o epxplozie catastrofală. Ce s-a întâmplat aici a fost că acest avion a dispărut de pe radarul comercial şi de pe cel militar. Practic, s-a evaporat de pe cer. Şi în aceste situaţii, există un singur tip de deznodământ: că s-a prăbuşit în apă.”

Unii martori au declarat ca au vazut o flacara pe cer la circa 200 de kilometri de insula elena Karapathos, aproximativ unde se crede ca a cazut avionul. In cautarea epavei s-au implicat salvatori egipteni, francezi si greci. Acestia au si anuntat deja ca ar fi gasit fragmente ale avionului, bucati din plastic si veste de salvare in largul insulei Creta. Intre timp, autoritatile spun ca iau in calcul toate ipotezele, inclusiv o defectiune tehnica sau un atac terorist. Pana acum nicio grupare terorista nu si-a asumat raspunderea.

Manuel VALLS, PREMIERUL FRANTEI ”Franţa este pregătită să participe la căutarea avionului, dacă autorităţile egiptene ne vor ruga. La această etapă nu putem exclude nicio versiune privind dispariţia avionului.”

Avionul efectuase deja 4 zboruri in cursul zilei de ieri si tot atunci i se facuse si ultima verificare. Compania aeriana a facut publice nationalitatile calatorilor: 30 de egipteni, 15 francezi, doi irakieni, si pasageri din Marea Britanie, Belgia, Portugalia si Canada. Rudele acestora s-au adunat pe aeroporturile din Paris si Cairo asteptand noutati.

Presa straina ca avionul era condus de piloti profesionisti. Unul dintre ei are 6275 de ore zburate, dintre care 2100 de ore pe avioane Airbus. Mai multi sefi de stat au transmis condoleante familiilor victimelor, iar NATO a anuntat ca este gata sa ajute la gasirea avionului. In octombrie anul trecut, un avion ce se indrepta din Egipt spre Rusia s-a prabusit, dupa ce o bomba a explodat la bord. 224 de pasageri au murit, atacul fiind revendicat de organizatia Statul Islamic.