joi, 24 decembrie 2015

Ceas istoric, reglat prin satelit

A supraviețuit atacurilor din al Doilea Război Mondial, a fost loc de întâlnire pentru aristocrați, apoi pentru soldații germani şi sovietici. Ceasul electric din Lugoj, simbolul oraşului, arată din nou ora exactă, după ani în care a fost dat uitării. Construit de un negustor evreu acum aproape un secol, orologiul e acum controlat prin satelit.

 
Se conectează portul USB la portul PC care scrie acolo, se intră pe un emulator și se configurează de pe un emulator efectiv parametrii optimi de funcționare”, explică Lucian Mateica inginer electronist.
Construit în 1924, ceasul istoric e acum în pas cu tehnologia. În loc de un ceasornicar care să îl regleze ca acum un secol, e controlat prin satelit. Întregul sistem e creat de un inginer pasionat de obiectele vechi.
Se programează respectivele momente în care să facă salturi de oră înainte și înapoi, iar prin citirea sateliților și a orei exact știe sa dea nainte sau inapoi”, aadaugă Lucian Mateica.
Orologiul e încă de acum un secol loc de întâlnire pentru lumea bună. De la prima până la ultima piesă a fost realizat de un ceasornic evreu, recunoscut în epocă.
„El a încercat să se impună pe piață și a făcut un contract cu Primăria, cu primarul de atunci și i-a propus să pună pe banii lui două ceasuri publice în Lugoj cu condiția ca Primăria să îi închirieze căsuța de la capătul podului”, spune Oliviu Gaidoș istoric
Sute de oameni se bucură acum că, după luni de zile în care nu mai funcționa, ceasul le arată din nou ora exactă.
„Toată lumea folosește ceasul electric, ne întâlnim la ceasul electric sau e o emblemă a orașului”, spune o localnică.
„Cât vă arată dumneavoastră ora. Exact așa 1 și el tot așa, e bun. Și e vechi. Și încă mai merge” adaugă alt localnic.
Toată lumea aici știe la ceasul electric. De cât timp e doamnă aici? De sute de ani”, afirmă o alta localnică.
Reabilitarea ceasului, care este în administrarea Primăriei Lugoj, a costat 20 de mii de lei și a fost plătită de o companie din vestul țării.

Sursa:Digi24.ro
Data:23.12.2015

Niciun comentariu: