miercuri, 9 decembrie 2015

Statele Unite au declansat goana dupa "aurul spatial"În viitor, a bea apă din spațiu sau a purta o bijuterie din aur lunar s-ar putea să nu mai țină de science-fiction: americanii au declanșat recent goana după comori cosmice, relatează Agerpres.


Foto: nasa.gov

[9/12/2015]
Președintele Barack Obama a semnat la sfârșitul lunii noiembrie o lege care autorizează utilizarea comercială a bogățiilor pe care le-ar conține asteroizii și Luna, lucru care constituie o premieră. Legislația, numită The US Commercial Space Launch Competitiveness Act sau Space Act, prevede că orice material găsit de un american sau o firmă americană pe un asteroid sau pe Lună îi aparține, acesta/aceasta putând dispune cum dorește de el, a declarat pentru AFP Jim Dustan, avocat specializat în dreptul proprietății intelectuale în cabinetul Mobius Legal Group.
Statele Unite pun capăt astfel ideii că spațiul aparține tuturor și trebuie să fie explorat în scopuri științifice, în interes comun. „Este începutul celei de-a doua părți a explorării spațiale, după era prestigiului național”, afirmă Christopher Johnson, jurist la ONG-ul Secure World Foundation, care promite cooperare internațională pentru gestionarea bogățiilor spațiului.
Pentru cetățeanul american obișnuit, inițiativa seamănă cu o nouă versiune epică a cuceririi Vestului, dar costul exorbitant al unei călătorii sau a unei misiuni în spațiu ar urma să îi descurajeze pe cei mai mulți. Marea provocare se adresează unor companii americane: dacă marile grupuri își evaluează încă șansele, start-up-urile specializate în forare și exploatare minieră ard de nerăbdare să treacă la treabă.

Niciun comentariu: