vineri, 18 ianuarie 2019

Putin vizitează Serbia ca un "superstar"


Vladimir Putin
Foto: en.kremlin.ru

Există baruri cu numele său, faima lui este sărbătorită pe tricouri și căni, chipul lui decorează pereți: Vladimir Putin a fost primit, joi, ca un "superstar" în Serbia, aliatul său în Balcani. "Să-l primim pe Putin": sârbii au fost invitați să participe la o paradă de bun venit, din centrul Belgradului până la Biserica Sf. Sava, unul dintre cele mai mari lăcaşuri de cult ortodox din lume, a cărui renovare a fost finanțată parţial de gigantul gazelor naturale Gazprom și unde ei îl vor aclama pe președintele rus, însoțit de omologul său Aleksandar Vucic, scrie La Libre, citat de Rador.

Popularitatea lui Putin este uriaşă în Serbia

Deși aspiră să adere la Uniunea Europeană, Belgradul refuză să se alăture sancțiunilor internaționale impuse Rusiei după anexarea Crimeii. Pe lângă un atașament istoric față de "marele frate slav ortodox", acest entuziasm este rezultatul sprijinului Moscovei în problema Kosovo, a cărui independenţă sârbii nu o acceptă.

Veto-ul rus exclude orice aderare la ONU a acestei foste provincii, asupra căreia Serbia și-a pierdut controlul după o campanie de bombardamente NATO în 1999. "Kosovo este Serbia, Crimeea este Rusia", putem citi câteodată pe străzile din Serbia.

Conștient de popularitatea vizitatorului și confruntat cu o serie de demonstrații ale opoziției, omul forte de la Belgrad, Aleksandar Vucic, a descris, luni, pe canalul privat Pink TV (pro-guvern), relațiişe foarte strânse pe care le are cu oaspetele său. "Când m-am dus acasă la el să-i dăruiesc o icoană, m-a primit la ora 22:45, eram singuri și el cânta la pian"...citeste mai departe

Sursa:Hotnews.ro
Data:18 ianuarie 2019

Niciun comentariu: