miercuri, 9 ianuarie 2019

Executivul sub presiune, înaintea marii dezbateri

AFP / Arhive / VALERY HACHE

O "vestă galbenă" prezintă cartea de revendicari pe care o prezintă pe un sens giratoriu în Cagnes-sur-mer, 20 decembrie 2018
 
 
Reunit intr-o sedinta, miercuri, guvernul caută urgent unul sau mai mulți „oameni înțelepți“ pentru a controla „dezbaterea națională“ pe care intenționează să iasă din criză „jachete galbene“, după retragerea lui Chantal Jouanno.

"Nu este o veste bună, bineînțeles", a recunoscut un consilier executiv, comentând anunțul făcut marți seara de către președintele Comisiei Naționale de Dezbatere Publică (CNDP
Chantal Jouanno a decis să "se retragă din pilotarea acestei dezbateri" din cauza controversei asupra nivelului salarial (14.666 euro brut lunar). "Condițiile de echitate necesare pentru această dezbatere" nu sunt asigurate, a justificat ea.

Ministrul Solidarității și Sănătății, Agnes Buzyn miercuri dimineață a declarat pe RMC / BFM TV că rolul pilot de „mare dezbatere“ este încredințată unui „înțelept“, cineva care are „respect de francezi“ și "nu este suspectat că este aproape de un oficial ales sau aproape de o mișcare".

Matignon a declarat că guvernul va propune un nou mod de a conduce "marea dezbatere" după seminarul de toamnă care a urmat miercuri dimineață consiliului tradițional de miniștri.

Primul ministru Edouard Philippe trebuie să detalieze, de asemenea, prioritățile guvernului pentru lunile următoare. În ciuda "contextului dificil", "facem un pas înainte" prin "arătând că vom continua reformele: asigurarea de șomaj, pensionarea, serviciul public ...", potrivit unui consultant.

Controversa asupra remunerației lui Chantal Jouanno ar putea bruia această dezbatere deja criticată de unele "veste galbene" și de opoziție.

Acesta va fi lansat oficial în săptămâna viitoare la începutul lui Emmanuel Macron cu publicarea unui „Scrisoare către francezi“, urmat de o excursie marți, în prima etapă Eure într-o serie de vizite prezidențiale în alte regiuni.

- "Operational la data de 15 ianuarie" -

Chantal Jouanno a asigurat că "o mare dezbatere" va fi, așa cum era de așteptat, "operațional până pe 15 ianuarie...citeste mai departe

Sursa:AFP
Data:9 ianuarie 2019


Niciun comentariu: